SLIK BESKJÆRER DU DRUERANKE

gardenandgem, Updated: 2 min read368 views
Da jeg vokste opp på landet i Buvika, dyrket min far en kraftig drueranke i drivhuset sitt, jeg tror sorten var “Frankenthaler”.

Så da vi overtok hytta på Gåre var det to overgrodde drueranker på sydveggen, som jeg øyeblikkelig adopterte. Den ene typen er blå og blomstrer tidligere enn den andre, som er grønn og blomstrer senere. Jeg har ingen anelse om hvilke typer det er ut over dette. Jeg har brukt et par år på å klippe de tilbake til håndterlig størrelse, og jeg er fortsatt ikke helt i mål. Druerankene vokser enormt mye på en sommer, slik at det er viktig å vite hva, og hvordan du må beskjære, og når. Det er som med roser, beskjæring kan gjøres så komplisert som du vil. Jeg ønsker bare noen håndterlige, dekorative klatreplanter, og noen spisedruer som bonus.

Hvis du starter med en nyinnkjøpt ranke, så må den først vokse seg litt kraftigere et par, tre år. Plant den ca. 30 cm fra husveggen, i vanlig god hagejord, fjern alle sideskudd før midtvinters, og kutt ledeskuddet med ca to tredjedeler av veksten fra sommeren.
Resultatet er da en litt “tykk” pinne etter et par-tre år. Om du er systematisk da, kan du la alle sideskudd vokse langs hver sin horisontale streng, og fjerne alle som vender mot veggen og rett ut.

Mine er som sagt fortsatt ltt uhåndterlige, og jeg vil ikke ha linjalrette planter på en halvskjev hytte, så slik gjør jeg det:

Først noen viktige fakta:
  • -IKKE beskjær brun ved på druer etter midtvinter. De “blør” heftig om du er for sen med saksen. (Å svi grenstubben skal være et tips for å stoppe blødningen om du er uheldig).
  • -Blomsterklaser kommer på nye skudd på fjorårsved.
  • -Drueranker kan bli svært gamle planter, og fortsatt bære frukt, og bryter villig fra brun ved.
  • -Grener som kommer fra skudd på stammen, og vokser i løpet av sommeren vil bære frukt.
  • -“Sommer-klippen” er veldig viktig. Den skal kun utføres på grønn ved og har som mål og begrense antall blomster/frukt-klaser, og optimalisere næring, lys og gode vekstforhold for selve druene.
beskjære drueranke2_
Her er den tidligste av de to druerankene på sydveggen. Den må “sommerklippes” jevnt ut over sommeren. Men bare på grønn, ny vekst.
beskjære drueranke3_
På en veletablert vinranke kan du beholde to blomster ranker på hver sidegren, men sørg for at det er ca 30 cm imellom blomsterrankene
Beskjære druerankse4_
Fjern så mange som du har hjerte til av de rett utover vendende skuddene.
Og de skuddene som vender inn mot veggen fjernes også.
Og de skuddene som vender inn mot veggen fjernes også.
Beskjæring drueranke_
Dette er fra fjoråret. Pass på at du sørger for at drueklasene får nok lys og luft.

Dette innlegget er redigert og ble først publisert i juni 2013.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

No Comments Yet.