BESKJÆRING AV ROSER

gardenandgem, Updated: 3 min read290 views
Forskjellige typer roser krever forskjellige typer beskjæring. I det meste av Skandinavia- bortsett fra aller sydligste Sverige og Danmark hvor det ikke er tele, er det nesten litt enklere. Vi som dyrker roser langt mot nord må først og fremst forholde oss til frostskader som uansett må fjernes, og være glade om det står noen levende deler igjen av busken.

Beskjære roser er et tema som det er skrevet mange store og veldig kloke bøker om. Det er noe nesten mytisk med rosebekjæring, og det skal iallefall ikke være enkelt! Men det ikke veldig vansklig.

Nå snakker jeg ikke om Rosa rugosa arter eller canadiske roser, de fleste av de er superherdige. Vurdering av herdighet kan jeg skrive om en annen gang.

Noe som er veldig trøsterikt og festlig er en kommentar jeg fant i en bok som heter RHS “Pruning and Training”. Der fortelles det at fra 1990 har det vært et britisk forskningsprogram som har vurdert forskjellige beskjæringsmetoder for roser. Blant annet viser det seg at de rosene som ble klippet tvers over med en hekksaks i knehøyde, uten å fjerne døde grener engang, blomstrer nesten bedre enn de som blir omhyggelig klippet ned gren for gren. Dette er så revolusjonerende i “rosekretser”, at the Royal National Rose Society (som leder og initierte disse forsøkene,) fortsatt ikke anbefaler dette. Flere forsøk skal gjøres.

Jeg har tatt noen bilder av mine roser- før og etter klipping. Men om ikke dette innlegget skal bli superlangt, så legger jeg kommentarer på bildene.

Og her er noen viktige punkt jeg mener kan være lurt å huske på:
 • Bruk alltid en skarp beskjæringssaks.
 • Stilkroser skal alltid beskjæres ned til ca 10 -15 cm over jordoverflaten. Hvis ikke får du svakere roser, og mindre blomstring. Med svakere roser mener jeg mindre og ikke så kraftige roseblomster.
 • En rosegren kan bære bra med roser i rundt fire år. Deretter må du tenke på foryngelsesskjæring og muligens fjerne minst en veldig gammel grein hvert år. Det er for å få ny skuddvekst fra delen av rosen som er over et eventuelt podested, men under jorden.
 • Legg alltid snittet rett over en utovervendende knopp og skrå snittet litt for å unngå vannansamlinger og mulig sykdom og råte i sårflaten.
 • Legg snittet så tett inntil friskt skudd som mulig uten å skade skuddet. Det er for å fjerne så mye som mulig av skadet ved som allikevel dør tilbake til nærmeste skudd.  Skadet ved er veldig utsatt for sykdom og råte.
 • Sørg for å fjerne døde rosegrener for å øke luftsirkulasjonen rundt busken og hindre soppangrep.
 • Gjødsle tidlig i sesongen, hvis du gjødsler sent er det fare for dårlig avmodning (dannelse av ved) av skuddene og mye fryser tilbake.
 • Det kan være lurt å klippe store blomstergrener litt tilbake før snøen kommer for å hindre snøbrekk.
 • Beskjær ikke rosene før all fare for frost er over.
 • Det er langt fra så vanskelig som du tror!
  Frostdamaged rose
  Frostskadet rosegren. selv om den er grønn ovenfor frostskaden vil den etter all sannsynlighet dø da grenen sakte vil tørke ut. Ingen vits i at rosen bruker krefter på det.
  Pruning roses
  Husk bruk en skarp beskjæringssaks og klipp like over et friskt, helst utovervendende skudd. Legg snittet litt skrått.
  "Rhapsody in Blue"
  “Rhapsody in Blue” skal beskjæres.
  Rhapsody in Blue pruned
  Slik så Rhapsody in Blue ut etter beskjæringen.
  Bunndekkende rose
  Bunndekkende rose, før beskjæring.
Bunndekkende rose etter beskjæring.

Edited for clarity Aug 2020.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
 • Liv Voldsund Johanson
  Tuesday, May 14, 2013

  Takk for flott beskrivelse av beskjæring av roser

 • publicpollen
  Wednesday, May 15, 2013

  -Tusen, tusen takk, Liv. Men jeg mangler gode bilder av klatrerosene mine. Selv om prinsippene egentlig er de samme. :-)