DE TO HAGENE

gardenandgem, Updated: 2 min read226 views
Det høres så flott ut med to hager, men jeg har konstant dårlig samvittighet for den ene jeg ikke er i nærheten av.

Den største ligger på hytta på øya Orust i Sverige ca. en time nord for Göteborg. Den andre hagen ligger i Oslo, hvor jeg bor og jobber. Den jeg bruker mest tid og krefter på nå er hyttehagen på Orust. Det er tre år siden vi kjøpte hytta, og vi er naturlig nok ikke på langt nær ferdige med den. Hovedmålet foreløpig er å dele hagen inn i soner, plante hekker, busker og trær som gir le, avskjerming og romfølelse.

“Orusthagen” ligger helt på toppen av en morenerygg, omgitt av høy blandingsskog. Sol og vind fra de fleste kanter. Den er utrolig steinete, det er rullesten overalt, og det er umulig å planlegge hvor du kan plante, fordi størrelsen på steinene i grunnen er så varierende at jeg ikke alltid vet om jeg kan flytte på dem. Omgivelsene rundt hytta er gammelt kulturlandskap med steingjerder på kryss og tvers. Noen har åpenbart slitt med steinene lenge før oss.

I en stor og klok hagebok jeg leste for noen år siden ble det understreket at man kan bruke all slags stein man finner i hagen-bortsett fra ujevne rullesteiner. Det gir et for rotete inntrykk. Hagen vår er ujevne rullesteiner.

Men hytta er kjøpt, pengene er begrenset, rullesteinene er altfor mange og de fleste altfor store for å fjerne. Og i så fall hvor skal jeg legge de??

Rullesteiner gir utvilsomt fort et rotete preg. Det hjelper å samle de mest mulig. Holde størrelsen jevn der det er mulig, og dessuten å underbygge steinenes organiske form ved og speile runde former i busker og trær. Gjerne i  formene på bed og uteplasser også.

Hagen i 2012.
Hagen i 2012.
Hagen på Orust da vi kjøpte den.
Hagen på Orust da vi kjøpte den.
Rullestensgrunnmur på huset.
Rullestensgrunnmur på huset.
Stemningsbilde hagen sommeren 2012.
Stemningsbilde hagen sommeren 2012.
Forsøk på å følge formen på terrenget forøvrg ved å legge treterassen langs rullestenskanten.
Forsøk på å følge formen på terrenget forøvrg ved å legge treterassen langs rullestenskanten. Frøsådde Cosmos i bedet.
Steinbordet med rullestensmurt fot. (bordet stod her da vi kjøpte stedet).
Steinbordet med rullestensmurt fot. (Bordet stod her da vi kjøpte stedet).
Rullestenskant langs kjøkkenhagen.
Rullestenskant langs kjøkkenhagen.
Jeg kal ikke late som om jeg ikke har hjelp til steinbrytingen.
Jeg skal ikke late som om jeg ikke har hjelp til steinbrytingen.
Hagen senhøst 2012.
Hagen senhøst 2012.
Hagen på Orust mot sydvest.
Hagen på Orust mot sydvest da vi kjøpte hytta.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
  • Anne Kari
    Wednesday, May 22, 2013

    Oj så spennende med hage på Orust. Vi var like ved for tre år siden, på Gullholmen, tror jeg det het. Vi skulle på Taubefestival på en av de andre øyene. Pluss besøke kjente i noe som het Gløskjær. Det var bare så enormt idyllisk. Jeg syns hagen ser veldig fin ut – med terrassebordene inntil rullesteinene. Gleder meg til å se mer. ;)