DET ER JANUAR

gardenandgem, Updated: 2 min read41 views

Det er ikke veldig kaldt til å være januar 2013 i Scandinavia. Et par minus eller noe. Men det ser kaldt ut, og med litt vind føles det enda litt kaldere også. Noen snøkrystaller vimser rundt i luften uten at det virker som om de har bestemt seg for om de bare skal bli der de er, eller virkelig legge seg på bakken.

På tur innover i Skogen på Gåre
På tur innover i skogen på Gåre
Fjellhyllen
Frost på berget

Skogen og marken fremstår som litt gold og avvisende. Men det er utrolig vakkert ute i både hagen og naturen for øvrig. Vi er på hytten på Gåre igjen etter en lang  adskillelse. Ikke veldig mye å gjøre bortsett fra litt forebyggende arbeid med å legge granbar rundt roser og oppå plasser jeg har plantet løk som jeg er redd skal spire for tidlig.

steingjerde
Det er en mengde gamle steingjerder rundt på Orust.

Jeg har en variegata type kristtorn (Ilex)- bare jordslått siden jeg ikke vet hvor jeg skal plante den, og en Rhus som jeg er bokstavelig talt livredd for skal fryse i hjel i løpet av vinteren.

Hjemme i Oslo hadde jeg en standard Hjortesumak (Rhus Typhina) i sikkert 8-9 år som var en flott busk, nesten et lite tre. Den døde i forfjor.  Sannsynligvis av å stå sydvendt (som den liker, men tørt og vind-utsatt (som ikke er veldig ok). Den satte masse rotskudd, og ett av dem skal selvsagt overta etter den døde busken, mens noen av de andre flytter jeg til Gåre, mens andre må faktisk bare dø.

Busken vi hadde i hagen i Oslo satte masse blomster som fuglene virkelig vedsatte høyt på menyen. Her på Gåre har jeg en annen type som skal gi en om mulig flottere høstfarge og skal være litt sartere (Rhus typhina “Dissecta”). Dvs at bladene også er takkete.

Det er jo egentlig en familie som er subtropisk, slik at hvis du skal gidde å dyrke de, så må du ta litt hensyn. Jeg synes buskene er fantastisk flotte, og høstfargene er faktisk helt superb og som en toppbonus så elsker fuglene frø hodene. Selve formen på busken og måten bladene er plassert seg parvis og helst symmetrisk gir den et helt annet inntrykk enn andre store “standard” skandinaviske busker. Rotskudd setter de i hopetall, slik at hvis du vil begrense arbeidet med å fjerne disse må du plante busken slik at plenklipperen kan dure rundt busken med jevne mellomrom.

Har stappet granbar rundt Sumaken så godt det lar seg gjøre. Burde muligens kjøpe noe strie og rulle rundt den..
Har stappet granbar rundt Sumaken så godt det lar seg gjøre. Burde muligens kjøpe noe strie og rulle rundt den..

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

No Comments Yet.