FARGEKOMBINASJONER MED STAUDER

gardenandgem, Updated: 2 min read557 views
Nå gjelder det å ikke gå totalt berserk i hagesentrene, men puste rolig og bruke litt lengre tid på innkjøpene enn først planlagt. Plantene har fått blader, noen gjerne blomster, slik at du kan sette forskjellige planter opp i handlekurven din, og tenke på hva du har fra før og hva som vil være en spennende kombinasjon. Deretter kan du muligens sette på plass de du ikke har noen egnet plass til, men bare har lyst til å kjøpe med hjertet. Muligens.

Her er en kombinasjon av to stauder som du nesten kan bruke over hele landet. Alunrot og Sibirvalmue.

Alunrot (Heuchera) kommer tidlig med flotte, fargerike, svært dekorative blader. De finnes i et utall av fargevariasjoner. De trives i lett næringsrik jord,og er enkle å håndtere. Dessverre må de omplantes ofte. Bladrosetten på toppen av jordstokken vokser seg “ut” av jorden og vil etter noen år (ca 3 år) ligge oppå bakken. Da må du spa planten opp tidlig om våren eller senhøstes, eventuelt dele den, og grave den dypere ned igjen. Jeg mener det er en liten pris å betale for en real, hardfør og dekorativ “annenfiolin”.

Sibirvalmue, (Papaver nudicaule) husker jeg vi hadde overalt i hagen vår i Buvika hvor jeg vokste opp. Den spredte seg villig med frø. Med sin glade, skarpe fargerpalett fra hvit, via gul til mørkerød ble den litt påtrengende når den presset seg på sarte pastellfargede peoner og astilber. Men med sine enkle kronblader var det alltid god plass til bier og humler som svaiet faretruende i midten av blomsten på toppen av de skrøpelige blomsterstilkene. Sibirvalmuen kan dyrkes over hele landet og kan formeres med frø og deling.

Siden Sibirvalmuer og Alunrot finnes i mange fargevarianter kan kombinasjonen av disse to plantene brukes med andre farger også? Lysgrønn Alunrot og orange Sibirvalmuer?

Limefargede Sibirvalmuer og mørkerød alunrot i bakgrunnen.
Limefargede Sibirvalmuer og mørkerød alunrot i bakgrunnen.
Sibivalmuene frør seg i stor stil, men da kan man jo få hvilkensomhelst farge fra nesten helt hvit til mørkrød. Som barn kan jeg huske at en gulorange farge virket som den dominerte noe.
Sibivalmuene frør seg i stor stil, men da kan man jo få hvilkensomhelst farge fra nesten helt hvit til mørkrød. Som barn kan jeg huske at en gulorange farge virket som den dominerte noe.
Alunrot (Heuchera( kan du få/kjøpe i alle farger fra lys lime, via karamell til mørkerød og alle grønnsjatteringer. Hos meg virker det som om den lyseste limefrgde er noe sart. Du får også flerfargede varianter. Det er en toppers "fyllplante"!
Alunrot (Heuchera) kan du få/kjøpe i alle farger fra lys lime, via karamell til mørkerød og alle grønnsjatteringer. Hos meg virker det som om den lyseste limefrgde er noe sart. Du får også flerfargede varianter. Det er en toppers “fyllplante”!

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Comments
  • Vigdis
    Tuesday, May 21, 2013

    Lekre valmuer du viser fram. Lysegult og lime er absolutt fint sammen med mørke plommefarger. Fin blogg forresten :-)

    • publicpollen
      Tuesday, May 21, 2013

      Å tusen, tusen takk! :-)) Foruten å være lette å få til, så finnes det så mange typer og farger av valmuer, samtidig som de har sin egen stil. Litt flørtete, og uformelle.

      Hilsen Hanne

  • Anne Kari
    Tuesday, May 21, 2013

    Dette var lekkert. Alunrot og sibirvalmue. . Alunrot er faktisk den siste stauden jeg kjøpte – i fjor i Dyhre gartneri i Rygge. Jeg hadde tatt med noen store arvestauder fra den gamle hagen min og ville fylle opp så det ikke skulle være så tomt i bedet når “de nye” overtok. I Dyhre gartneri var det temmelig utplukket – dette var vel oktober. Men de hadde alunrot. Jeg synes den er så utrolig vakker. Og jeg fikk lyst til å lage et helt bed der det i hovedsak er alunrot. Men etter å ha sett blogginnlegget ditt mener jeg helt klart at det også må være sibirvalmuer i bedet.

  • Villrose
    Wednesday, May 22, 2013

    Nydelig kombinasjon! Jeg har Alunrot ‘Licorice’ med Trollius ‘Alabaster’ som en av mine favoritter :-) Alunrot er i det hele tatt en dille som passer i mange sammenhenger. Dessverre slet en del med overvintringen i år, men jeg håper de kommer seg!

    • publicpollen
      Wednesday, May 22, 2013

      -Oi, jeg visste faktisk ikke at Trollius finnes i hvit! Trodde de hadde bare eggefarger. Hvit må jeg forsøke å få tak i. Noen av mine Alunrøtter ser også litt blodfattige ut, mens de jeg plantet i fjor kom veldig fint. Mulig de andre må løftes, deles og plantet dypere igjen.