HUSKELISTE FOR JULI

gardenandgem, Updated: 8 min read723 views
Hva må du gjøre i hagen denne måneden? Huskeliste for  hage og terrasse:

Forhåpentligvis har du gjort det meste som var viktig i hagen i juni. Hvis du har lagt litt energi ned i hagen i løpet av forsommeren er det spennende å se om alt kommer som det skal.

Dette bør du gjøre i Juli: Forberede alle vekster både inne og ute for en eventuell ferieavvikling, Luke ugress, vanne om det er tørt, følge opp eventuelle plantesykdommer og skadedyr, fjerne visne blader og blomster.
Plen:

Slå plenen jevnlig. Om det blir en lang tørkeperiode, dropper du å slå plenen. Den tåler mye bedre tørke om den er litt lengre slik at gresstråene skygger for røttene. Eventuelt justerer du opp klippehøyden slik at du ikke utarmer greset i tørkeperioden. Det kan også være lurt å variere retningen du slår plenen i. Hvis du alltid slår plenen i samme retning, vil plenen gro i denne retningen slik at plenen blir mere ujevn og vanskeligere å slå. En vel etablert plen tåler å bli gul i tørkeperioder. Når en regnperiode kommer blir den grønn igjen.

Helt i starten av Juli er det aller siste sjanse til å gjødsle plenen. Det bør du utføre på en fuktig dag for å unngå gjødselsviing. Her kan du lese om vårstell av plen.   Du kan fortsette å fjerne rotugress med en spiss, smal spade nå hvis det betyr mye for deg å ha en perfekt plen.

Skjær eventuelle plenkanter med en skarp spade. Hagen vil på en halvtimes arbeide se mye strammere og ryddigere ut.

Roser:
Svartflekksopp_
Svartflekksopp på roseblad, skyldes soppen Diplocarpon rosae.
Det er høysesong for svartflekksopp, meldugg, rust og bladlus. Fjern så mye som du greier av de sykdomsbefengte bladene og hvis du vil kan du sprøyte med et egnet middel. Det beste er forebygging. Mot meldugg hjelper det å vanne, mot de fleste soppsykdommer hjelper det veldig å gjødsle med Kalium.

Bladlus skvisjer du mellom to fingre, eller hvis det er ulekkert mye, sprøyt med et godkjent, gjerne organisk sprøytemiddel. Bygger du opp en hage med veldig mange forskjellige planter og disse får ok med vann, lys, luft og næring, vil aldri skadene i hagen bli enorme. Ta så mye hensyn du klarer til nytteinsektene. Mater du fuglene så vil faktisk de ta endel bladlus. Det gjør de hos meg, selv om jeg kjøper så mye fuglemat at det sikkert har vært langt billigere å kjøpe en liten flaske sprøytemiddel.

Fjern visne blomster og blomsterstander på rosene. Jeg gjødsler ikke rosene mere nå. Mulig du kan gjødsle langt sør i Scandinavia, men lengre nord er det risikofylt, spesielt hvis du gjødsler med en nitrogenrik gjødseltype. Hvis du gjødsler mere nå, møter rosene dine høsten med en masse, lysegrønne skudd som ikke tåler frost og er dårlig avmodnet. De fryser mere tilbake.

Du kan fortsatt plante ut roser i potte. Hvordan du planter roser kan du ser her. Det er viktig nå når det er varmt å følge opp med vanning etter varme og vindete dager. Vann jorden grundig under rosene minst en gang i uken hvis det er tørt.

Pass alltid på at du fjerner døde grener og kvister. Brenn eller kast disse for å unngå så mye som mulig sykdom på rosene dine. En av de viktige oppgavene i juli, er å klippe av visne blomsterstander for å stimulere til ny knoppdannelse. Det gjelder rosene også. Når hele blomsterstanden er visnet, klipp av ved nærmeste utovervendende hele blad. Da stimulerer du til nye skudd som på remonterende roser vil blomstre i løpet av høsten.

Flerårige (stauder):
Nytt staudeparti_
Nytt staudeparti som må vannes til det er etablert skikkelig.

Du kan gjerne plante pottede stauder, så lenge du husker å vanne den første tiden. Mulch gjerne med kompost, bark, eller frisk jord rundt de nye plantene for å beholde fuktigheten i jorden bedre, og for å hindre ugress.

Nå kommer brunskogsneglene for fullt, så følg opp sarte nye skudd slik at de ikke øyeblikkelig blir spist av grådige snegler!

Har du lavendel, er det nå i juli du klipper av blomster og henger opp for tørking.

Del opp knolliris når blomstringen er over. Du kan klippe ned bladene med en 1/3 for å at knollene lettere kan etablere seg.

Dødt plantemateriale er yndlingsgjemmestedet til sneglene, slik at det er lurt å fjerne det fra bedene/grønnsaksengen.

Fortsett å støtt opp staudene. Kraftig vind og plutselig regn kan få større stauder til å velte og se veldig uruddige ut.

Plukk av visne blomster hvis du ikke vil ha frø. Skal du samle frø av noen må du selvfølgelig la frøhodet være. Frøhodene blir moden i slutten av juli, starten av august. Høst frøene på en tørr, solrik dag, ved å lirke frøhodet inn  i en papirpose. Merk frøene med navn og lagre de tørt og kjølig.

Ettårige:

Bind opp eventuelle blomstererter. Og støtt opp andre ettårige som ringblomster, cosmos, Nigella osv. Fjern visne blomsterhoder for å stimulere til nye blomster, vann gjerne ved tørke, og de kan også få litt plantenæring.

Stemor kan se litt sjaskete ut på denne tiden, ta deg tid til å klippe den tilbake mellom 1/3 og 1/2. Gjødsle, og gi den et par uker. Spesielt de småblomstrende sortene tar seg flott igjen og kommer med sitt andre blomsterflor.

Du kan også så toårige planter som busknellik, stokkrose, stemor o.l fra midten av juni og frem til nå.

Bærbusker:

Fjern eventuelle jorbær angrepet av gråskimmel slik at det ikke smitter over på friske bær.  Pass på at det er såugressfritt som mulig rundt plantene slik at det er god luftsirkulasjon. Legg gjerne halm rundt plantene for å beskytte mot jordsprut og for å holde ugresset nede.

Fjern alle jordbærutløpere du ikke vil ta vare på. I så fall legger du en stein på stilken til utløperen, og skyver litt jord rundt selve planten. Vann hvis det er tørt. Forsiktig med gjødslingen. Legg over nett hvis fuglene er intense.

Bind opp bringebærskudd og bjørnebærskudd.

Se disse linkene om det er noe du har glemt.. Bringebæråkeren må også ryddes nå.  Solbær- og ripsbær-buskene dine kan også beskjæres nå,  vårstell i jorbæråkeren .

Hold ugresset nede rundt alle bærbuskene. Ugress tar fuktighet, vitaminer og øker faren for sykdom og sopp. Også her er det beste du kan gjøre er å mulche med kompost eller tilsvarende i et tykt lag rundt røttene. Vann grundig før du mulcher.

Grønnsakåker:

Fjern reddiker som har gått i stokk. Pass opp for snegler på salaten.  Poteter og løk kan kan sannsynligvis snart høstes. Vann potetene grundig en gang i uken for å øke avlingen.

Plukksalat kan du fortsatt  “breiså” ute. Plukksalat synes jeg er et langt bedre alternativ enn hodesalat i hagen. Plukksalatblader kan du plukke over et langt tidsrom, fremfor at en hel del salathoder går i komposten siden du ikke får spist opp alle salathodene som blir ferdig over et relativt kort tidsrom. Hvis du liker hodesalat best, sørg for å så de tett slik at du kan tynne radene ved å plukke ut noen blader til maten din underveis.

Bønner bør også vannes. Litt oppløst kalk i vannet, skal vissnok øke blomstersettingen.

Agryl over rotgrønnsaker som gulrot og pastinakk er fornuftig for å unngå gulrotflue. Dill og persille kan også bli angrepet av den.
Frukttrær:

Du kan fortsatt fjerne skadede og sykdomsbefengte grener. Fjern skudd som kommer langt ned og direkte på stammene.

Vann grundig om det kommer en tørr periode. Kort inn eller fjern grønne skudd.

Hvis det er mye fruktkart på epler og pærer kan du tynne det som ikke vind og treet selv har kvittet seg med.  På plomme kan det uansett være nødvendig å hjelpe til siden de ofte bærer veldig mye og veldig annenhvert år. Hvis du tynner i plommekarten, motvirker du dette.

Busker:
Nå kan du beskjære vårblomstrende busker som feks. Klokkebusk (Weigela), Skjærsmin (Philadelphus) og Gullbusk (Forsythia). Fjern eldre greiner, greiner som er i veien, utoverliggende eller greiner med skader og sykdom. Om busken er mere enn tre- fire år og godt etablert, kan du ta et par ev de eldste greinene helt nede ved bakken. Da slipper du lys og luft inn i busken igjen og stimulerer setting av nyskudd.

IKKE beskjær vårblomstrende busker før etter blomstring.   Mulch med kompost rundt røttene for å holde ugresset nede, tilføre næring og holde på fuktighet rundt planten.

Rhododendronbusker kan med fordel blir ryddet for frøhoder og visne blomster hvis ikke dette ble gjort i juni.

Har du ikke en sommerfuglbusk bør du løpe å kjøpe en nå. De er lite herdige, så sett den gjerne i en krukke. Den tåler tørke bedre enn mange andre busker. Hvis du setter potten på terassen din har du sommerfugler flaksende over alt når busken blomstrer.

Trær:

Du kan fortsatt   plante trær, hvis de har en god rotklump. Forutsatt at de står i potte, og at du binder de fast til en liten pele  fra starten av.  Vann minst en gang hver uke den neste måneden.

-Grav et hull som er dobbelt så stort som rotklumpen til treet. Tøm litt god jord i bunnen, gjerne litt beinmel også. Sett treet ned i hullet, juster dybden slik at treet står like dypt i jorden som det tidligere har stått. -Fyll halveis opp med jord. Vann godt. Juster om nødvendig slik at treet står helt rett. Sett gjerne ned en stokk som kan støtte treet slik at det får satt seg godt og de små, nye hvite røttene ikke blir nøkket over i en vindkule. Fest treet til stokken med noe elastisk, som en bit av en gammel nylonstrømpe (ikke kjempestilig, men veldig bra for oppbinding av trær). Fyll opp med jord. Tråkk forsiktig fast jorden rundt treet slik at det sitter godt.Vann igjen.

Krukker og containere:

En hyttekrukke med lavendel sprer virkelig glede med sin duftende tilstedeværelse.  Ikke glem at planter i krukker trenger langt mere vann enn de som står med tærne i bakken.  Hvordan du planter i krukker kan du se her.

Løk-og knollplanter

Nå blomstrer allium og liljer, så pass opp for liljebillene! De er røde og lette å skvisje.  Det vil gjøre at de får lagret mere næring til neste års blomsterproduksjon. Ikke klipp ned blader og gress fra løken, men la det visne ned naturlig. Det er løkens måte å samle næring til neste år på. Fjern avblomstrede blomsterstander.

Sommerblomstrende løk og knollplanter som georginer, gladiolus og canna trenger også oppbinding og eventuelt vann ved lange tørkeperioder. Fjern visne blomsterstander.

små sorte bladlus_
Sorte bladlus på Svarthyllskudd. Skvisj de av, eller sprøyt.
Lavendelblomster_
Lavendelblomster kan du tørke nå.
klipper blomsterstandene på roser_
Slik klipper du av hele blomsterstandene på roser.