HUSKELISTE FOR JUNI

gardenandgem, Updated: 8 min read102 views

Hva må du gjøre i hagen denne måneden? Huskeliste for  hage og terrasse:

Forhåpentligvis har du gjort det meste som var viktig i hagen i mai. Så nå er det spennende om alt kommer som det skal siden du har lagt litt energi og krefter ned i forarbeid hele våren.

Dette er det viktigste du gjør i juni: Luke ugress, vanne om det er tørt, passer på for snegler og andre skadedyr, gjødsle, fjerne visne blader og blomster. Da oppnår du den høyeste lykke. Omtrent. :-)
Plen:

Slå plenen jevnlig. Om det blir en tørkeperiode, dropper du å slå plenen. Den tåler mye bedre tørke om den er litt lengre slik at gresstråene skygger for røttene. Det kan også være lurt å variere retningen du slår plenen i. Hvis du alltid slår plenen i samme retning, vil plenen gro i denne retningen slik at plenen blir mere ujevn og vanskeligere å slå.

Gjødslingen av plenen kan du fortsatt utføre på en fuktig dag for å unngå gjødselsviing. Her kan du lese om vårstell av plen.   Juster bladene på gressklipperen så høyt som mulig de første gangene du klipper, slik at gresset får et forsprang på mose og ugress. Du må også fjerne løvetann og annet rotugress med en spiss, smal spade nå hvis det betyr mye for deg å ha en perfekt plen.

Skjær eventuelle plenkanter med en skarp spade. Hagen vil på en halvtimes arbeide se mye strammere og ryddigere ut.

Roser:
Vær obs på at nå er det høysesong for bladlus og roseskuddborer. Roseskuddboreren kjennetegnes på at toppskuddet henger, og hvis du piller forsiktig opp skuddet, er det en liten grønn larve inni. Fjern de du klarer eller sprøyt med et godkjent insektsmiddel. Bladlus skvisjer du mellom to fingre, eller sprøyt. Ta så mye hensyn du klarer til nytteinsektene.
Hvis det ikke er gjort må du foreta vårbeskjæringen på rosene nå.
Juni er siste sjanse for gjødsling på rosene. Hvis ikke møter du høsten med en masse, lysegrønne skudd som ikke tåler frost og er dårlig avmodnet. Hvis du ikke allerede har gjort det, legg en 10 l bøtte med kompostjord, kugjødselkompost, eller tilsvarende rundt rosen.  Det holder ugresset nede, det holder mye bedre på fuktigheten, og det gir godt med næring til rosen. Dette er den enkleste og beste oppskriften til en sunn og frodig roseplante. NB: Vann jorden grundig slik at den er gjennomfuktet før du legger på komposten!

Det er fortsatt en flott tid å plante barrotsplanter og potteroser. MEN nå når været er varmere er det viktig å følge opp med vanning etter varme og vindete dager. Hvordan du planter roser kan du ser her. Pass alltid på at du fjerner døde grener og kvister. Brenn eller kast disse for å unngå så mye som mulig sykdom på rosene dine.

Flerårige (stauder):

Det er en flott tid å plante ferdig pottede stauder på. Mulch gjerne med kompost, bark, eller frisk jord rundt de nye plantene for å beholde fuktigheten i jorden bedre, og for å hindre ugress. Vann godt!

Nå kommer brunskogsneglene for fullt, så pass på hostaskuddene, kantkonvallene, nyplantede blomsterplanter og andre sarte nye skudd slik at de ikke øyeblikkelig blir spist av grådige snegler!

Fjern visne blomster og blader på vårstaudene. Litt flytende gjødsel eller vanlig gjødsel vil være bra. Dødt plantemateriale er yndlingsgjemmestedet til sneglene, slik at det er lurt å fjerne det fra bedene/grønnsaksengen.

Skal du ta frø av julerosene dine så er det nå tidlig/midten av juni de er ferdige. De må såes mens de er ferske. Bruk hansker da saften kan irritere huden!

Den største jobben med staudene nå er at de må støttes opp. Det er en stor jobb om du har mange større stauder, som peoner, ridderspore, lupiner revebjeller osv. Desto før du får gjort det, desto bedre blir resultatet siden bladene og blomstene dekker støttene bedre på den måten. Kraftig vind og regn kan ellers få det til å se ut som gutte/jente-rommet på kort tid om ikke oppstøttingen blir gjort.

Ettårige:
Stort sett så er det frostfritt i store deler av Scandinavia nå slik at du kan plante ut de siste av sommerplantene dine.  Blomstererter, ringblomster, blomkarse og andre hardføre ettårige kan fortsatt så direkte på vokseplassen. Vann utplantingsplanter en times tid før utplanting, og deretter grundig etter de er plantet ut. Dette for å skåne planten mest mulig for den store rotforstyrrelsen omplantingen er.

Du kan også så toårige planter som busknellik, stokkrose, stemor o.l fra midten av juni.

Bærbusker:

Fjern eventuelle jorbær angrepet av gråskimmel slik at det ikke smitter over på friske bær.  Pass på at det er såugressfritt som mulig rundt plantene slik at det er god luftsirkulasjon. Legg gjerne halm rundt plantene for å beskytte mot jordsprut og for å holde ugresset nede.

Fjern alle jordbærutløpere du ikke vil ta vare på. I så fall legger du en stein på stilken til utløperen, og skyver litt jord rundt selve planten. Vann hvis det er tørt. Forsiktig med gjødslingen.

Bind opp bringebærskudd og bjørnebærskudd.

Se disse linkene om det er noe du har glemt.. Bringebæråkeren må også ryddes nå.  Solbær- og ripsbær-buskene dine kan også beskjæres nå,  vårstell i jorbæråkeren . Bærbuskene kan du godt gi litt ekstra gjødsel, men vær forsiktig med gjødslingen på jordbærene.

Hold ugresset nede rundt alle bærbuskene. Ugress tar fuktighet, vitaminer og øker faren for sykdom og sopp. Også her er det beste du kan gjøre er å mulche med kompost eller tilsvarende i et tykt lag rundt røttene. Vann grundig før du mulcher.

Grønnsakåker:

Høst salat persille, nepe og reddiker. Vann redikkene slik at de ikke blir for sterke. Pass opp for snegler på salaten.  Poteter og løk kan fortsattsettes, samme med purre, salat, reddiker, gulrøtter. Men nå er siste sjanse.

Skal du så bønner på friland, så er det nå jorden er varm nok til at du kan gjøre det. Legg agryl over slik at ikke fugler tar frøene dine!

Plant ut urtene dine om du ikke har gjort det. Basilikum kan med fordel vente en uke til siden den er så varmekjær. Pass på for sneglene! Plukksalat er flott å “breiså” ute, eller plant ut de du har. Plukksalat synes jeg er et langt bedre alternativ en hodesalat i hagen. Plukksalatblader kan du plukke over et langt tidsrom, fremfor at en hel del salathoder går i komposten siden du ikke får spist opp alle salathodene som blir ferdig over et relativt kort tidsrom. Hvis du liker hodesalat best, sørg for å så de tett slik at du kan tynne radene ved å plukke ut noen blader til maten din underveis.

Rabarbraen må du huske og gjødsle da den er en bladgrønnsak som trenger god jord og gjødsel siden vi bruker hele stilken. Dra ut blomsterstilken om blomstringen har startet! Ut denne måneden kan du fortsatt høste rabarbra.
Frukttrær:

Du kan fortsatt fjerne skadede og sykdomsbefengte grener. Gjødsling kan fortsatt utføres. Følg anvisningen på pakken da det er store variasjoner fra gjødseltype til gjødseltype.

Vann grundig om det kommer en tørr periode. Kort inn eller fjern grønne skudd.

Hvis det er mye fruktkart på epler og pærer avvent litt med å tynne. I juni tynner treet automatisk endel selv. På plomme kan det uansett være nødvendig å hjelpe til siden de ofte bærer veldig mye og veldig annenhvert år. Hvis du tynner i plommekarten, motvirker du dette.
Busker:

IKKE beskjær vårblomstrende busker før etter blomstring. Men beskjær gjerne Sibirkornell og eventuell selje, pil ol. nå. Sommerfuglbusken kan du også beskjære nå om ikke det er gjort. Det er først ved disse tider du kan se hva som egentlig har overlevd, og du utsetter ikke frisk ved for frostskader med for tidlig tilbakeskjæring. Mulch med kompost rundt røttene for å holde ugresset nede, tilføre næring og holde på fuktighet rundt planten.

Rhododendronbusker kan med fordel blir ryddet for frøhoder og visne blomster.

Trær:

Du kan fortsatt    plante trær. Forutsatt at de står i potte, og at du binder de fast til en liten pele  fra starten av.  Vann minst en gang hver uke den neste måneden.

-Grav et hull som er dobbelt så stort som rotklumpen til treet. Tøm litt god jord i bunnen, gjerne litt beinmel også. Sett treet ned i hullet, juster dybden slik at treet står like dypt i jorden som det tidligere har stått. -Fyll halveis opp med jord. Vann godt. Juster om nødvendig slik at treet står helt rett. Sett gjerne ned en stokk som kan støtte treet slik at det får satt seg godt og de små, nye hvite røttene ikke blir nøkket over i en vindkule. Fest treet til stokken med noe elastisk, som en bit av en gammel nylonstrømpe (ikke kjempestilig, men veldig bra for oppbinding av trær). Fyll opp med jord. Tråkk forsiktig fast jorden rundt treet slik at det sitter godt.Vann igjen.

Krukker og containere:

Nå kan du virkelig fylle krukkene dine med frodige blomsterplanter. Hagesentre og blomsterbutikker er fulle av fristelser.  Tenk nytt, det har du godt av! Ikke glem at planter i krukker trenger langt mere vann enn de som står med tærne i bakken.  Hvordan du planter i krukker kan du se her.

Løk-og knollplanter

Pass på at du gjødselvanner/gjødsler  løkblomster og lignende du plantet ut i fjor høst. Det vil gjøre at de får lagret mere næring til neste års blomsterproduksjon. Ikke klipp ned blader og gress fra løken, men la det visne ned naturlig. Det er løkens måte å samle næring til neste år på. Fjern avblomstrede blomsterstander. Vann gjerne påske og pinseliljer med gjødselvann.

Sommerblomstrende løk og knollplanter som georginer, gladiolus og canna kan du sette ut nå hvis det ikke allerede er gjort.

June_7
Salat og persille i grønnsakhagen. Ikke glem å luke og vanne.
June_5_
Potet og asparges. Asparges må bindes opp nå før den velter over. Den bør jo lukes og mulches også..
June_klematis_
Beskjær vårblomstrende klematis, om de er for frodige, og bind opp stauder og klatreplanter fortløpende.
June_8_
Instant garden? Det er kjempemye spennende ut i hagesentrene nå. Utvalget er på sitt beste. Da kan du lett se for deg hvordan resultatet blir. Det er ofte vanskelig når du bare sår frø.
June_6_
Georginer er utplantet. det samme med de fleste utplantingsplantene. Ikke glem å støtt opp georginer,liljer osv.
June11_
Fjern alt ugress rundt stammen på unge frukttrær. Da har du bedre kontroll på sykdommer, gjødsling og ikke minst vanning hvis det er tørt.
June12_
Det samme gjelder rundt bærbusker. Her er det luket litt, og deretter også tilført litt Potassium som styrker celleveggene som igjen hjelper mot sykdommer og bedrer fruktkvalitet. Enkelt sagt.
JUne13_
Ikke glem oppbinding, og la gresset etter løkplantene visne naturlig ned.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *