HUSKELISTE FOR MARS

gardenandgem, Updated: 4 min read82 views
Hva må du gjøre i hagen denne måneden? Huskeliste for  hage og terasse:

Våren er den mest svikefulle delen av året. Akkurat når hjertet ditt er sprengfylt med lykkelige vårfornemmelser, skinnende sol, fuglekvitter, spirer, krokus og milde vinder, så blir det snøsludd, frost, ullstillongs og utrivelig igjen! Jeg noterte -18grader C i Oslo i fjor mars! Allikevel er håpet om en deilig, varm sommer vekket fra vinterdvalen og planlegging og forberedelse for hager og terasser kan for alvor starte.

Du må heller ikke glemme fuglene på denne tiden, de fleste fugler legger ikke egg før i april, mai, men mange steder er fuglene svekket etter vinteren slik at de vil elske å få mat av deg.

Plen:

Hvis telen slipper og snøen er vekk, kan du vurdere om plenen trenger noe ekstra stell. Er det mye mose, ugress og gresset virker kraftløst vil det si at det sannsynligvis kan være for lav pH (surhetsgrad) i plenen. Da kan det bla. hjelpe å kalke og gjødsle. Gjør dette i vått vær slik at plenen ikke blir svidd av kalk eller gjødning. Er det nåletrær på og i utkanten av plenen øker mulighetene for sure partier i plenen og mye mose.  Høststell av plen du kan lese om her.  Unngå fortsatt så mye som mulig slitasje på plenen.

Roser:

Sørg for at de fortsatt er tildekket og at svært lange utstikkende rosegrener er kuttet inn med minst 2/3 for å unngå vind- og snøbrekk. Bilde av dette ser du i “Huskeliste for oktober”. Hvis telen og frosten har sluppet så er det forsåvidt en fin tid for å plante barrotsplanter og potteroser (NB: Uten lange skudd, kun med små knopper!!) Hvordan du planter roser kan du ser her.

Flerårige (stauder):

Sjekk at ikke tele har løftet røttene over jorden. Dekk da med ekstra jord, løv eller lignende til du får ordnet skikkelig når frosten er borte fra bakken. Hvis telen har sluppet kan du forsiktig spa opp og dele overgrodde stauder. Om de er overgrodde eller ikke kan du lett se på at planten dør ut i midten, og at nye skudd for det aller meste kommer i ytterkant av rotklumpen.  Er det vårlig der du bor kan du fjerne visne blader og frøstander fra plantene før nye skudd blir skadet av arbeidet. Her kan du se hvordan jeg gjør vårryddingen.

Ettårige:

Nå er det såtid for fullt! Det er siste sjanse for å så tomater, auberginer, paprika og andre pepperfrukter skal du ha sjanse til å få en ok avling. Det er mange ettårige sommerblomster som kan såes nå også. Pass på at spirene står lyst og svalt slik at ikke småplantene dine blir lange og strantne! 

Bærbusker:

Følg opp eventuelle snø- og vindbrekk. Blåbærbuskene kan med fordel dekkes med restene av juletreet. Det luner mot kald vintervind, og de har stor glede av surheten som barnålene avgir til jorden utover våren. Jeg venter med å beskjære den litt til. Bringebæråkeren må også ryddes nå.  Solbær- og bringebær-buskene dine kan også beskjæres nå.

Grønnsak åker:

Kjøp deg ordentlige settepoteter nå mens utvalget er bredt. Bor du veldig kystnært og mildt kan du muligens legge settepoteter for driving innendørs, og legge agryl eller plast over endel av åkeren for å varme opp jorden. Om du er optimist. Ikke kast store pappbokser fra juice eller melk (2 l bokser uten metallfolie inni). Vask grundig ut av noen og legg de til tørk. Der kan du forså gulrot og pastinakk  innendørs for sener utplanting. Jeg kommer tilbake til dette.

Frukttrær:

Det er beskjæringstid for eple, og pære. Jeg kommer tilbake til basisbeskjæring av frukttrær.

Busker:

Kan vente til april. IKKE beskjær vårblomstrende busker før etter blomstring.

Trær:

Skal du sage ned noen er det greit å gjøre det på vinteren da det er lettere å se hvordan helheten blir hvis du fjerner treet. Plant et nytt og mere egnet til vokseplass og omgivelser om det er mulig når våren kommer! Vil du fjerne noen lave grener feks på lønn og andre prydtrær er dette tidspunktet nå før sevjen stiger.

Krukker og containere:

Sørg for at de som ikke er frostsikre er tømt og plassert på et forsvarlig sted. De som tåler frost, og er beplantet, sørg for at de får vann for å unngå uttørking. Pakk gjerne strie rundt for å unngå mest mulig vind og frost. Legg treklosser under de  frostsikre krukkene for å hindre frostsprengning. Bor du i områder hvor det er mildt og mye vind bør du vanne containerene oftere nå.

I mildere strøk kan du fylle noen krukker med innkjøpte, ferdigspirede krokus og påskeliljer. Pass på at de ikke vokst seg for store skal du sette de direkte ut!

Drivhus:

Er drivhuset ditt frostfritt, kan du kose deg. Du kan dyrke salat og noen urter. Sørg for at det er vasket med et mildt såpevann både innendørs og utendørs før noe er “fastplantet” for sommeren.

Mars arbeid i hagen20_
Her spirer to hvitløk som jeg glemte å høste ifjor. De kan jeg spa forsiktig opp og sette ut i grønnsakåkeren.
Mars arbeide i hagen21_
Nå er tiden for å rydde i staubedet før nye skudd og spirer blir for store. Seige kvister klippes av ved roten, ikke riv, da kan du skade rothalsen.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

No Comments Yet.