HUSKELISTE FOR OKTOBER
Hva må du gjøre i hagen denne måneden? Huskeliste for hage og terrasse:
Nå er tiden for gode supper og deilige, fete gryteretter med hjemmedyrkede grønnsaker!
Spesielt viktig i oktober er:
Kort inn lange, strantne grener på roser og andre busker som er utsatt for vind og snøbrekk. (Feks. sommerfuglbusk).
Det er også den perfekte måned for å sette hvitløk til neste sommer og selvsagt blomsterløk til prydhagen.
Hold bedene så rene som mulig for visnende planterester og løv for å begrense sykdommer, overvintring av snegler og råteskader.
Som september er også oktober en fin fin måned for å flytte eller plante ned stauder, busker, eviggrønne og trær.
Rak sammen de største mengdene med løv, og legg i komposten eller samle det i egne plastsekker som du knyter sammen, og legger til side ett års tid for å lage flott lauvkompost.
Plen:
Gresset vokser ikke så fort mere. De gangene du klipper, hever du klippehøyden på gressklipperen slik at plenen får litt mere motstandskraft mot mose, ugress og frost i den mørke årstiden og utover våren.
Du vil få en mye finere og sunnere plen neste år hvis du tar deg tid til å toppdresse plenen litt. Det trenger du ikke gjøre der hvor plenen er veldig bra, men på deler hvor plenen blir veldig mye brukt og er slitt, kan både lufting av røtter og plendress utgjøre en stor forskjell. Høststell av plen finner du her.
Rak også vekk de største mengdene med løv slik at det ikke blir et tett lag som hindrer plenen i å puste. Da råtner gress og røtter og du får bare flekker i plenen. Slik komposterer du løv.
Roser:
Svartflekksopp, meldugg og rust-angrepene avtar nå når det er kaldere, og det er ingen vits i å sprøyte så sent på året. Fjern fortsatt så mye som du greier av de sykdomsbefengte bladene og brenn eller kast i søppelet de angrepne plantedelene. Ikke legg de i komposten din da virus og sykdommer overlever lenge i døde planterester, og du risikerer å spre smitten.
Fjern visne blomster og blomsterstander på rosene, slik at de kan spare krefter og se bra ut til det siste.
Ikke gi rosene mere gjødsel nå! Hvis du gjødsler mere, møter rosene dine vinteren med en masse, lysegrønne skudd som ikke tåler frost og er dårlig avmodnet. Kort sagt, de fryser mere tilbake.
Flerårige (stauder):
Du kan gjerne fortsette med å plante pottede stauder, så lenge du husker å vanne om det er tørt. Mulch gjerne med kompost, bark, eller frisk jord rundt de nye plantene for å beholde fuktigheten i jorden bedre, og for å hindre ugress.
Pass også på for brunskogsneglene! Dødt plantemateriale er yndlingsgjemmestedet til sneglene, slik at det er lurt å fjerne det fra bedene/grønnsaksengen.
Ikke glem å passe på at staudene har god støtte i bøyler og oppbinding. Kraftig vind og plutselig regn kan få større stauder til å velte og se veldig uryddige ut.
Plukk av visne blomster hvis du ikke vil ha frø.
Ettårige:
Følg med oppbindingen til blomstererter og andre klatrende ettårige. Støtt opp andre ettårige som ringblomster, cosmos, nigella osv. Det råtner fort nå om du ikke passer på. Fjern visne blomsterhoder for å stimulere til nye blomster. Noen sommerblomster har muligens ikke mere å gi, og det kan være lurt å bare bytte de ut med røsslyng eller annet som tåler surt vær og litt frost.
Skal du samle frø av noen må du selvfølgelig la frøhodet være. Høst frøene på en tørr, solrik dag, ved å lirke frøhodet inn i en papirpose. Merk frøene med navn og lagre de tørt og kjølig.
Bærbusker:
Hold jordbæråkeren så ugressfri som mulig slik at det er god luftsirkulasjon.
Bind opp bringebærskudd og bjørnebærskudd. De vil bære frukt neste år. Legg gjerne bark eller kompost over røttene for å holde ugresset nede og unngå å skade de sarte nye skuddene neste vår. Dessuten slipper du å gjøre det neste vår.
Hold ugresset nede rundt alle bærbuskene. Ugress tar fuktighet, næring og øker faren for sykdom og sopp. Også her er det beste du kan gjøre er å mulche med kompost eller tilsvarende i et tykt lag rundt røttene. Vann grundig før du mulcher om det er veldig tørt..
Grønnsakåker:
Poteter og løk kan kan du helt sikkert høste om det ikke er gjort. Her kan du lese om høsting av hvitløk. Vanlig løk kan behandles på samme måte. Det er fortsatt en flott tid for å sette hvitløk til neste år.
Det er fortsatt høysesong for høsting av grønnsaker som feks bønner.’
Frukttrær:
Du kan fortsatt fjerne skadede og sykdomsbefengte grener. Fjern skudd som kommer langt ned og direkte på stammene. Det er en fin tid å sette på gnagbeskyttelse rundt stammene på unge fruktrær for å hindre gnagskader fra mus og hare. Du kan kjøpe plastrør 30-50 cm lange, snitte på langs og smette rundt stammen, eller du kan kjøpe spesielle beskyttere på hagesenteret. Pass på at det er en viss lufting rundt stammen.
Busker:
Flytter du eviggrønne kan det være lurt å trekke en striesekk over den når vinteren kommer, eller sette opp to bambuspinner med avstand mellom og trekk en sekk ned og igjennom sekken slik at den holdes på plass. Denne “leveggen” plasserer du mot den mest utsatte vindretningen. Det hindrer uttørking av den eviggrønne busken før den har fått nye røtter på plass for å greie seg på det nye voksestedet.
Fjern eldre greiner, greiner som er i veien, utoverliggende eller greiner med skader og sykdom. Om busken er mere enn tre- fire år og godt etablert, kan du ta et par ev de eldste greinene helt nede ved bakken. Da slipper du lys og luft inn i busken igjen og stimulerer setting av nyskudd.
Veldig strantne, store busker kan du korte inn litt for å hindre snøbrekk og vindskader.
Mulch med kompost rundt røttene for å holde ugresset nede, tilføre næring og holde på fuktighet rundt planten.
Rhododendronbusker kan med fordel bli ryddet for frøhoder og visne blomster hvis ikke dette allerede er gjort.
Trær:
Trær plantet denne sesongen og den forrige trenger vann og solid oppbinding slik at du ikke rykker løs de lyse, nye syltynne røttene som har startet å etablere seg.
Krukker og containere:
Ikke glem at planter i krukker trenger langt mere vann enn de som står med tærne i bakken. Selv nå når temperaturen synker kan krukkene trenge vann. Hvordan du planter i krukker kan du se her. Noen sommerkrukker har vel mistet sjarmen nå, slik at det kan være fint å bytte ut plantene med noe som tåler litt kulde og surt vær. Det ser øyeblikkelig litt mere stelt ut ved inngangspartiet ditt om du har en litt stor, flott krukke med sesongens blomster eller busker i. Her er forslag til høstkrukke. Og her har jeg forklart hvordan du planter løk i krukker til neste år.
Løk-og knollplanter
Det er nå du kan bestemme mye av forsommerens blomsterflor i hagen. Kjøp blomsterløk og plant de ut nå! Her kan du lese om blomsterløk.
Ikke vinterherdige sommerblomstrende løk og knollplanter som georginer, gladiolus og canna kan nå taes opp av jorden for å lagres inne til neste år. Her ser du hvordan du tar opp og lagrer georginene dine. I praksis er det på akkurat samme måten du går frem med canna og gladiolus også.