HUSKELISTE FOR SEPTEMBER

gardenandgem, Updated: 6 min read257 views
Hva må du gjøre i hagen denne måneden? Huskeliste for  hage og terrasse:

Høst. Det du får gjort i hagen nå i denne måneden vil gjøre livet ditt lettere på vårparten.

Spesielt viktig i September er:  Hold bedene så rene som mulig for visnende planterester for å begrense sykdommer, snegler og råteskader. Du kan fortsatt  fjerne visne blomsterhoder på busker, roser, flerårige og ettårige planter for å stimulere til nye knopper og blomster. September er en fin måned å plante ned stauder, busker og trær. De får da et par måneder med sval temperatur før frosten tar over for alvor og  hvor planter og trær isteden bruker tiden på å lage nye fine røtter uten at det kreves så mye av de over bakken som det gjør på våren og sommeren.
Plen:

Slå plenen jevnlig. Det er litt kjøligere og fuktigere ute nå, slik at plenen vokser godt.

Fjern gjerne bredbladet rotugress (løvetann, syre og groblad) med en spiss, smal spade fortløpende hele sommeren hvis det betyr mye for deg å ha en perfekt plen. Det vil hjelpe mot vårens løvetannblomstring i plenen.

Skjær eventuelle plenkanter med en skarp spade. Hagen vil på en halvtimes arbeide se mye strammere og ryddigere ut. Høststell av plen finner du her.

Roser:

Det er fortsatt høysesong for svartflekksopp, meldugg og rust. Graden av angrep er litt bestemt av været og litt av hvor mye plantene er gjødslet og stelt i løpet av sesongen. Fjern så mye som du greier av de sykdomsbefengte bladene og hvis du vil kan du sprøyte med et egnet middel. Det beste er forebygging. Mot meldugg hjelper det å vanne, mot de fleste soppsykdommer hjelper det veldig å gjødsle med Kalium.

Fjern visne blomster og blomsterstander på rosene, slik at de bruker energien til å sette nye blomsterskudd fremfor å surre rundt å lage frø, (Bortsett fra på nyperoser som feks Rusa rugosa hvor man vanligvis gjerne vil ha litt nyper).

Ikke gi rosene mere gjødsel nå! Hvis du gjødsler mere nå, møter rosene dine høsten med en masse, lysegrønne skudd som ikke tåler frost og er dårlig avmodnet. Kort sagt, de fryser mere tilbake.

Du kan fortsatt plante ut roser i potte. Hvordan du planter roser kan du ser her. Vann jorden grundig under rosene minst en gang i uken hvis det er tørt. Minimum 10 liter pr voksen plante.

Pass alltid på at du fjerner døde grener og kvister. Brenn eller kast disse for å unngå så mye som mulig sykdom på rosene dine. Det er fortsatt viktig å klippe av visne blomsterstander for å stimulere til ny knoppdannelse. Det gjelder rosene også. Når hele blomsterstanden er visnet, klipp av ved nærmeste utovervendende hele blad. Da stimulerer du til nye skudd som på remonterende roser vil blomstre i løpet av høsten.

Flerårige (stauder):

Du kan gjerne fortsette med å plante pottede stauder, så lenge du husker å vanne den første tiden. Mulch gjerne med kompost, bark, eller frisk jord rundt de nye plantene for å beholde fuktigheten i jorden bedre, og for å hindre ugress.

Pass også på for brunskogsneglene, så følg opp sarte nye skudd slik at de ikke øyeblikkelig blir spist av grådige snegler! Dødt plantemateriale er yndlingsgjemmestedet til sneglene, slik at det er lurt å fjerne det fra bedene/grønnsaksengen.

Har du lavendel, og blomstene stort sett er visnet, kan du klippe vekk blomsterstenglene slik at planten ser litt ryddigere ut. Det gjør at planten holder seg mere buskete også.

Ikke glem å passe på at staudene har god støtte i bøyler og oppbinding. Kraftig vind og plutselig regn kan få større stauder til å velte og se veldig uryddige ut.

Plukk av visne blomster hvis du ikke vil ha frø.

Ettårige:

Følg med oppbindingen til blomstererter og andre klatrende ettårige. Støtt opp andre ettårige som ringblomster, cosmos, nigella osv. Det råtner fort nå om du ikke passer på. Fjern visne blomsterhoder for å stimulere til nye blomster. Noen sommerblomster har muligens ikke mere å gi, og det kan være lurt å bare bytte de ut med røsslyng eller annet som tåler surt vær og litt frost.

Toårige planter som busknellik, stokkrose, stemor o.l som du sådde i midten av juni, juli, kan du nå plante ut i en pallekrage slik at de får mere næring og plass. Eventuelt kan du fortsatt plante de direkte ut på voksestedet om du har veldig god kontroll og er flink til å merke nye planter.

Skal du samle frø av noen må du selvfølgelig la frøhodet være. Høst frøene på en tørr, solrik dag, ved å lirke frøhodet inn  i en papirpose. Merk frøene med navn og lagre de tørt og kjølig.

Bærbusker:

Hold åkeren så ugressfri som mulig slik at det er god luftsirkulasjon. Legg gjerne halm rundt plantene for å beskytte mot jordsprut og for å holde ugresset nede.

Fjern alle jordbærutløpere du ikke vil ta vare på. I så fall legger du en stein på stilken til utløperen, og skyver litt jord rundt selve planten.  Ikke gjødsle.

Bind opp bringebærskudd og bjørnebærskudd. De vil bære frukt neste år.

Hold ugresset nede rundt alle bærbuskene. Ugress tar fuktighet, næring og øker faren for sykdom og sopp. Også her er det beste du kan gjøre er å mulche med kompost eller tilsvarende i et tykt lag rundt røttene. Vann grundig før du mulcher.

Grønnsakåker:

Pass opp for snegler på salaten.  Poteter og løk kan kan du helt sikkert høste. Her kan du lese om høsting av hvitløk. Vanlig løk kan behandles på samme måte. Det er også tid for å sette hvitløk til neste år.

Det er høysesong for høsting av grønnsaker som feks bønner.

Hvis jorden nå ligger svart, kan du så jordforbedringsplanter. Dvs at frøene spirer og plantene vokser til du spavender jorden igjen med plantene du sådde som grønngjødsel.

Frukttrær:

Du kan fortsatt fjerne skadede og sykdomsbefengte grener. Fjern skudd som kommer langt ned og direkte på stammene.

Kort inn eller fjern grønne skudd.

Busker:

Fjern eldre greiner, greiner som er i veien, utoverliggende eller greiner med skader og sykdom. Om busken er mere enn tre- fire år og godt etablert, kan du ta et par ev de eldste greinene helt nede ved bakken. Da slipper du lys og luft inn i busken igjen og stimulerer setting av nyskudd.

Mulch med kompost rundt røttene for å holde ugresset nede, tilføre næring og holde på fuktighet rundt planten.

Rhododendronbusker kan med fordel blir ryddet for frøhoder og visne blomster hvis ikke dette allerede er gjort.

Hekker er det fint at du klipper tilbake slik at de tar seg ut på sitt beste. Det hjelper hagen til å se ryddig ut.

Trær:

Trær plantet denne sesongen og den forrige trenger vann og solid oppbinding slik at du ikke rykker løs de lyse nye syltynne røttene som har startet å etablere seg.

Krukker og containere:

Ikke glem at planter i krukker trenger langt mere vann enn de som står med tærne i bakken.  Selv nå når temperaturen synker kan krukkene trenge vann.  Hvordan du planter i krukker kan du se her. Noen sommerkrukker har vel mistet sjarmen nå, slik at det kan være fint å bytte ut plantene med noe som tåler litt kulde og surt vær. Det ser øyeblikkelig litt mere stelt ut ved inngangspartiet ditt om du har en litt stor, flott krukke med sesongens blomster eller busker i. Her er forslag til høstkrukke. Og her har jeg forklart hvordan du planter løk i krukker til neste år.

Løk-og knollplanter

Det er nå du kan bestemme mye av forsommerens blomsterflor i hagen. Kjøp blomsterløk og plant de ut nå! Her kan du lese om blomsterløk.

Pass opp for liljebillene, de er røde og lette å skvisje.

Sommerblomstrende løk og knollplanter som georginer, gladiolus og canna trenger også oppbinding. Fjern visne blomsterstander. De må nå få litt ekstra oppmerksomhet slik at de virkelig får skinne så mye som de fortjener nå på ettersommeren.

Dahlia21_
Georginene stråler på denne tiden. Pass på å fjern visne blomster og se opp for snegler.