HVA GJØR SOMMERFUGLENE OM VINTEREN?

gardenandgem, Updated: 2 min read191 views
Sommerfuglene tilbringer vinteren på flere måter, som larver, pupper egg og som voksne sommerfugler. De aller fleste i dvale. Dagpåfugløye, neslesommerfugl og sitronsommerfugl overvintrer som voksne individer.

Dvs at de finner en stille krok som i et skjul, bod, garasje, vedstabel, eller en fold i en hyttegardin. Hvis du finner en sommerfugl i dvale, la den være mest mulig i fred. Alternativt, putt den i en pappeske med lokk, lag noen hull og en glipe som sommerfuglen kan krype igjennom når våren kommer i mars, april. Sett esken kjølig, uten direkte sol.

Dagsommerfuglene er sterkt knyttet opp mot kulturlandskapet, og ville blomsterenger.

Noen av sommerfuglene legger kun egg på spesielle ville vekster som vokser i blomsterengene. Dagpåfugløye legger kun egg på brennesle.

Rødflekket perlemorvinge20_
Rødflekket perlemorvinge. Pearl-bordered Fritillary.
Dagpåfugløye21_
Dagpåfugløye. Peacock butterfly.

WHAT ARE THE BUTTERFLIES DOING IN THE WINTER?

The butterflies spend the winter hibernating in several ways, as larvae, pupae and eggs like adults butterflies. Peacock Butterfly, Small Tortoiseshell and Lemon butterflies overwinter as adults.

This means that they find a quiet corner in a shelter, shed, garage, woodpile, or a fold in a cabin curtain. If you find a butterfly who hibernates, leave it alone.  Alternatively, put it in a cardboard box with a lid, make some holes and gaps as the butterfly can crawl through when spring arrives in March, April. Store the box in a cool place, out of direct sunlight.

Butterflies are strongly linked to the cultural landscape, and wildflower meadows. Some of the butterflies are laying eggs only on special wild plants. The Peacock Butterfly exclusively lay eggs on nettles.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Comments
 • Hennika Lillo-Stenberg
  Friday, December 11, 2020

  Hei!
  Takk for artikkelen! Jeg fant en sitronsommerfugl hos meg for en uke siden nå, og den har oppholdt seg i vinduskarmen i en uke. Fant en pappeske til den nå, lagde flere hull på toppen og en åpning. Jeg satte den i vinduskarmen på soverommet, ettersom det er det kaldeste stedet i leiligheten fordi det trekker fra vinduene og jeg har ikke på varme der.

  Det er mellom 3-2-1 grader ute, kan jeg sette den ut, eller blir det for kaldt?
  Det kan jo komme direkte sollys på den nå, men den er jo i en eske.

  Mvh,

  Hennika

 • publicpollen
  Sunday, December 13, 2020

  Hei Hennika!

  Så kjempesnilt at du tenker seriøst på sommerfuglene! Jeg blir i godt humør av at noen er greie med alle de må rare krekene som de fleste tar som en selvfølge!

  Jeg tror du egentlig gjør det absolutt beste du kan for sitronsommerfuglen. Er det noen mulighet for å skygge enda mere for solskinn så gjør gjerne det. Selv om den ligger i esken, så varmer solen opp esken og sommerfuglen kan våkne på helt feil tidspunkt av året. Skygge litt ekstra med en kartongbit mellom esken og vinduet kanskje? Eller bare sette esken i en hylle ute av solen?

  Direkte utendørs i en eske i desember tror jeg blir for kaldt.

 • Jeanette
  Wednesday, January 25, 2023

  Hei. Vi har nettopp fått en sommerfuglgjest på badet vårt. Kan de ut som en neslesommerfugl. Den er lys våken og flakser rundt. Nå etter 4-5 dager, har den slått seg ned i et minodrivhus jeg satte inn på badet til den, med noen planter og sukker- og Honningvann. Men helt ærlig aner jeg ikke hva jeg skal gjøre med den. Det er vel alt for kaldt ute for den enda, og er redd for å drepe den om jeg forsøker å legge den i dvale igjen, da den allerede tydeligvis har våknet fra denne, og tror det er vår…
  Tips?

  • publicpollen
   Wednesday, November 22, 2023

   Hei Jeanette!
   Så imponerende omtanke du viser. Jeg har ingen anelse om hvordan du kan guide den videre mens det er så kaldt ute. Jeg tror det beste du kan gjøre e