HVA MÅ GJØRES I HAGEN I VARMT OG TØRT VÆR

gardenandgem, Updated: 2 min read326 views
Kjære gutter!

Dette er huskelisten deres for hyttehagen nå når jeg må hjem å jobbe en uke.

Generelt om vanning:

1)    Vann enten tidlig om morgenen eller på ettermiddagen for å unngå mest mulig fordampning av vannet.

2)    Selv om plenen blir gul, så er det liten vits i å vanne. Plenen blir grønn når regnet kommer igjen.

3)    Vann heller sjeldent og grundig enn litt og ofte! Vanner du bare litt og litt blir plantene vant til å få vann, og legger røttene sine rett under jordoverflaten. Da tåler de dårlig å bli “glemt” noen dager. Vanner du grundig, går planten dypt med røttene fordi det er der de er vant til å finne vann.

Her er en mere spesifikk vanningsliste:

 •  Vann i veksthuset annenhver dag. Gi hver plante ca 6-7 l vann. Skyll forsiktig alle bladene på agurkplanten med vann på begge sidene for å begrense angrepet av spinnmidd.    Godt tips: start med de nederste bladene. :-)
 •  Rosene sliter paradoksalt nok med strålende sol og høye temperaturer. De må vannes 2-3 ganger i uken.
 •  Nysådde grønnsaker som salat og bønner må vannes.
 •  Vann gjerne salaten og sukkerertene, begge vil greie seg, men de blir litt “slappe” og tygge på av mangel på fuktighet.
 •  Nyplantede frukttrær og busker/ planter må vannes. De har ikke rotnett godt nok til å mestre tørt og varmt vær ennå. Gjennomvann med ca. 10 l vann.
 •   Større busker og trær som ble plantet i fjor sommer kan også godt få en god vanning i uken når det er så tørt som det er nå.
 •  Vann alle krukkene. Sett de gjerne samlet i halvskygge. Da fordamper det ikke så mye vann fra plantene og selve krukken.

Ellers må dere huske på:

 • Fjern visne blomster på både ettårige, flerårige og rosene. Ingen vits i at planter skal bruke krefter på å sette frø som ikke er nødvendig.-
 • Fjern synlig bladlus på roser og busker. Bruk bare fingrene. Det er billig og fort gjort. Litt bladlus tåler friske planter. Bare det ikke blir for mange.
 • Gå en tur i hagen med “sneglesaksen” litt ut på kveldingen. Etter at solen er borte. Se godt under blader og rundt halvvissent plantemateriale. Pass spesielt på basilikum og koriander! Drep alle brune snegler, kast alle svarte skogsnegler ut i skogen igjen. Da rekker de ikke å komme tilbake inn i hagen før sommeren er omme.
 • Luft  i kassen med stiklinger hver kveld. Hvis det blir for tett blir det mye sopp og mugg som dreper de sarte bladstiklingene.
Bladgrønnsaker blir gjerne litt "slappe" i sommervarmen. Gi de gjerne litt vann samme dag som du vet at du skal bruke de.
Bladgrønnsaker blir gjerne litt “slappe” i sommervarmen. Gi de gjerne litt vann samme dag som du vet at du skal bruke de.
Squash, melon og agurk er grønnsaker som trenger mye vann for at Agurk/melon/squash kan utvikle seg jevnt.
Squash, melon og agurk er grønnsaker som trenger mye vann for at Agurk/melon/squash kan utvikle seg jevnt.
Roser trenger mye vann da de podede typene har et begrenset rotnett. Vann gjerne godt annenhver gang. Du kan gjerne "mulche " (legge bark, kompostgjord el.l) rundt roten. Men husk å gjør det etter en grundig vanning!
Roser trenger mye vann da de podede typene har et begrenset rotnett. Vann gjerne godt annenhver dag. Du kan gjerne “mulche ” (legge bark, kompostgjord el.l) rundt roten. Men husk å gjør det etter en grundig vanning!
Strø gjerne ut sneglekverk og pass spesielt godt på for snegler rundt bladgrønnsaker og urter. Her basilikum.
Strø gjerne ut sneglekverk og pass spesielt godt på for snegler rundt bladgrønnsaker og urter. Her basilikum.
Fjern visne blomster fra planten. Da brukes energien på nye blomster isteden!
Fjern visne blomster fra planten. Da brukes energien på nye blomster isteden!
Gni av bladlusene mellom tommel og pekefinger. Det skal veldig mye til før du trenger å sprøyte med noe som helst.
Gni av bladlusene mellom tommel og pekefinger. Det skal veldig mye til før du trenger å sprøyte med noe som helst.
Allium Nigra. Merk de to blå kornene med snilekverk i høyre blomst. alliumbladene ble helt oppspist av sniler. Selv nå i varmt og tørt vær.
Allium Nigra. Merk de to blå kornene med snilekverk i høyre blomst. Alliumbladene ble helt oppspist av sniler. Selv nå i varmt og tørt vær.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
 • Lakrisbloggen
  Monday, August 5, 2013

  Dette var smart! Alle planter trenger langt mer vann enn jeg tror som kanskje kan forklare hvorfor alt som lever hos meg er to kaktuser :c