HVORDAN DYRKE HVITLØK

gardenandgem, Updated: 2 min read172 views
Hvitløken er en av de grønnsakene/kryddervekstene som jeg har aller mest glede av.

For det første smaker den selvdyrkede, ferske løken mye, mye bedre (selvsagt), dessuten vet du hvordan den er dyrket så den har bokstavelig talt et helt rent “rulleblad”. Frem til nå har jeg hatt egendyrket hvitløk, men nå er det bare en løk igjen i fletten.

Jeg kjøper “settehvitløk” på høsten som jeg da planter i et oppspadd bed i grønnsakhagen, med den spisseste enden opp. Hvitløk trenger et par måneder med kaldt vær for å utvikle akseptabel løkstørrelse, derfor settes den på høsten. Men det er jo mulig at så kaldt som det er nå, kunne ha gått an å sette en del i en stor kasse, og bare sette det ut? Deretter, når telen har gått, “transplantert” de ut i grønnsakhagen. Kanskje en bare får hvitløk som er litt mindre enn om de blir satt om høsten?

Trenger du bilder på hvordan du gjør det så se her:

Siste rest. Nå ligger både resten av løken og hvitløken bare i et fat på benken.
Siste rest. Nå ligger både resten av løken og hvitløken bare i et fat på benken.
Denn løken hadde begynt å spire i kjøleskapet, slik at jeg satte den i vinduet . Den har en grafisk kvlitet, og minner meg på at dypt inne i alt som spirer og gror er det en liten klokke som minner de på at NÅ er det VÅR
Denne løken hadde begynt å spire i kjøleskapet, slik at jeg satte den i vinduet. Den har en grafisk kvalitet, og minner meg på at dypt inne i alt som spirer og gror er det en liten klokke som minner de på at NÅ er det VÅR

Garlic is one of those vegetables/herbs which I most enjoy. The self-grown, fresh onions taste much better (of course) than the shop-bought ones. Besides, you know how it is grown as it has literally a completely clean “criminal record”.

Up until now, I’ve used my homegrown garlic, but now it’s just one onion left in the braid.
I buy specially prepared garlic in fall when I plant them in a prepared bed in the vegetable garden. Garlic needs a couple of months of cold weather to develop acceptable onion size, that’s why we plant them in autumn. But as cold as it is now, it could have been possible to put plant leeks in a large box with earth and just set it outside? Then, when the frost has gone, just “transplant” them into the vegetable garden. Maybe you just get garlic which is slightly smaller than if they are planted in autumn?

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
  • Lakrisbloggen
    Thursday, April 4, 2013

    Det ble dødsgod hvitløk forrige gang, så håper du har plantet masse til neste år! Namnam!