HVORDAN PLANTE SPISELØK I HAGEN

gardenandgem, Updated: 2 min read344 views
Det er lett å plante spiseløk i hagen. Bare tenk på hvor lett det er å luke! Du ser faktisk forskjell på ugress og løk som spirer!

Egendyrket løk er fantastisk å spise rett fra sommergrillen, og løken er også utrolig godt når du høster den fersk direkte fra hagen din.

Idag har vi fått øynene opp for at det finnes mere enn den kjipe gule løken som ble brukt til karbonadene for 40 år siden. Utvalget av setteløk har blitt bredt. Rødløk, kepaløk, sjalottløk, salatløk osv. (Hvitløk må settes på høsten).

Du kan dyrke løk på vanlig god hagejord. For å få ferdig løk av en viss størrelse nå, er det lurt å kjøpe setteløk. I februar kunne du ha sådd løk, men såpass “sent” i sesongen som nå midt i mai, er setteløk å foretrekke. Da er det lurt å kjøpe varmebehandlet setteløk. Da er de små løkene varmebehandlet slik at de ikke går så lett i stokk, og blomstrer isteden for å svelle ut til en lekker løk.

ONIONS_7
Sjekk at det på posen med setteløk står at den er varmebehandlet. Da slipper du at den gir blomster fremfor løk.
ONIONS_9
Selv om blomstene på vanlig løk er flotte!

ONIONS_5

Lag feks to rette furer i oppspadd og ferdiggjødslet hagejord, med 20 cm avstand mellom furene. Plant så løken -her rødløk- med ca 10 cm avstand. Flateste ende ned, spisseste ende opp. De centimeterne er ikke sååå nøye, men at toppen er øverst (spiss ende) er nokså viktig.  Skyv til jord over løken, og klapp jordoverflaten. Vann gjerne for å øke kontakten mellom jord og løk. Jeg legger løken rett under jordoverflaten, men ikke synlig fordi fuglene er nokså glad i setteløk. Du kan også legge agryl over for å øke jordtemperaturen litt og beskytte for skadedyr.
ONIONS_3
Det er viktig å plante løken med spissen opp, og den flate enden ned. Her planter jeg tre og tre setteløk slik at jeg kan høste løk i løpet av sommeren til grilling og salat.
ONIONS
Her er løksengen i grønnsakhagen for et par år siden. Solsikken og hirsen er det småfuglene som har sådd, og jeg ikke har helt hjerte til å luke vekk..
ONIONS_2
Her kan du bare nappe med deg en løk inn til salaten.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment