JORDSKOKK

gardenandgem, Updated: 2 min read110 views
Helianthus tuberosus. Jeg kom helt tilfeldig over en krukke med jordskokk hos Orust Blommor for tre-fire år siden. Jeg kjøpte en krukke uten å vite noe som helst om grønnsaken.

Litt senere fant jeg noen veldig forfengelige oppskrifter  i helgemagasinet til DN.  Hverken mine norske og eller de britiske hagebøkene hadde særlig mye fakta om jordskokk. Det var åpenbart en marginal grønnsak som maks fikk 10 linjer i et hjørne. Wikipedia er som alltid en god venn, og oppdaterte meg på litt grunnkunnskap.

Senere har jeg lært at det er en veldig sunn grønnsak. Og med tanke på helsefokuset i nåtildags, bør den brukes langt mere. De spiselige knollene  inneholder ikke stivelse, men inulin som er et karbohydrat som ikke påvirker blodsukkernivået og som har positiv påvirkning på bakteriefloraen i tarmen.

Og jordskokk er en superenkel grønnsak å dyrke, normal god hagejord er det eneste som kreves. Du kan lese mer om hvordan jeg dyrker jordskokk her.

Det er tre ting som er mindre positivt:

 • Jordskokk trenger stor plass,-det blir enorme planter.
 • Jordskokkrøtter som blir igjen i jorden spirer og blir plutselig et litt vanskelig ugress.
 • Jordskokk trenger minst 3 mnd i jorden. Den har lang utviklingstid som pastinakk og persillerot.

Hva jeg bruker de til?

Som oftest skreller jeg de og legger de lagvis med potetskiver i en smurt ildfastform. Deretter finhakker jeg hvitløk over, salter, peprer, tømmer et par dl fløte i formen, river passe med cheddar over, og baker de i ovnen på ca 180 grader i ca 50 minutter. Jeg vet. Ikke mye sofistikert. Men veldig godt.

Anna lager en kjempegod suppe av de. Magasinet til DN som for en stund siden hadde en masse oppkrifter på jordskokk, hadde en oppskrift som jeg hang meg opp i, men som jeg ikke har forsøkt: Jordskokken skrelles, skives i løvtynne skiver, frityrstekes og saltes- (Slik at vi fjerner enhver tvil om de sunne intensjonene). Ellers  kan de bakes hele i ovnen eller brukes i rotpureer eller lignende.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
 • Anne Kari
  Tuesday, May 21, 2013

  Å, dette høres bra ut. Jeg elsker jordskokk. Som suppe, pure eller rett og slett kokt.
  Og ja, den er kjempesunn – i motsetning til potet og gulrot, blir ikke karbohydratene i jordskokk omdannet til sukker så raskt. Har kjøpt pallekarmer og håper å få lagd grønnsakhage i løpet av helgen. Har fått tak i grønnkål, en annen sunnhetsbombe, som jeg har gode oppskrifter på.
  Fin og interessant blogg forresten…

  • publicpollen
   Tuesday, May 21, 2013

   Tusen takk Anne Kari!

   Høres ut som om du har plenty med erfaring å ta med deg inn i den nye hagen din. Virker som om du har klare planer for hva du skal avsette plass til. Grønnkål spiste jeg så sykt mye som gravid (på grunn av folinsyren som finnes i mørkegrønne grønnsaker, og som den gang for rundt 20 år siden var det du virkelig skulle spise under svangerskapet). Jeg var gravid fire ganger så etter det har jeg ærlig talt ikke tenkt på å dyrke det selv. Men det er vel på tide å gi det et forsøk igjen. :-)

   Hilsen Hanne