LITEN TID TIL HAGEARBEIDE?

gardenandgem, Updated: 3 min read139 views
Er du virkelig travel, men har en hageflekk er det beste du kan gjøre å planlegge godt hva du skal gjøre med den. Kanskje starte med å droppe plenen helt?

Plen trenger regelmessig klipp, vanning, gjødsling, kanting og vedlikehold.  Isteden kan du anlegge en treterasse, du kan stenlegge eller du kan bruke grus. Der hvor det eventuelt er greit med noen busker eller planter, bør du opparbeide jorden skikkelig, fjerne alt rotugress, fylle på med organisk materiale, deretter legge en fiberduk egnet for formålet som du skjærer hull i og planter igjennom. Deretter vanner du og dekker duken med dekorativ bark, grus, eller stener.

I Scandinavia er det uansett greit å planlegge inn en overbygget sitteplass, hvis du vil bruke hagen din i den varmeste årstiden. Solide, flotte utemøbler kan også være et viktig designelement i uterommet ditt.

Av planter kan det være lurt å velge endel eviggrønne, da de fleste av disse er langsomtvoksende, og trenger stort sett bare å klippes når de er i veien for andre planter. Du kan velge typer som er svært bunndekkende, og er med på å hindre ugressvekst. Stauder som har lang blomstringstid, er gode bunndekkere og har interessante blader vil være fornuftige å velge i en hage hvor du skal bruke minst mulig tid på vedlikehold. Det samme med mange typer pyntegress som også er dekorative langt utover vinteren.

Trenger du litt farge, ville jeg ha kjøpt et par virkelig store, flotte, frostsikre krukker, og fylt de med sesongens blomster hvis anledningen krever det.

Jeg har laget en liten liste over egnede planter. Her går jeg ikke inn på de forskjellige variantene innen hver plantesort. Det blir stadig utviklet nye og sykdomsresistende og hardføre sorter innen hver art, og flere og flere hagesentre har steds egnede varianter som er å foretrekke.

Planter for “vedlikeholdsfri” hage
 • Barlind, Taxus baccata, både vanlig, søyleformer og krypende varianter.
 • Buxbom, Buxus sempervirens, langsomtvoksende, kan formklippes
 • Kristtorn, Ilex aquifolium, vakre eviggrønne blader, røde bær utover høsten, trenger kun korrektiv beskjæring. Ikke glem Ilex crenata, Japansk kristtorn som kan erstatte buxbom.
 • Krypeiner, Juniperus horisontalis, mange flotte sorter med særegen vekst.
 • Laurbærhegg, Prunus laurocerasus, blanke store blader, hvite klaser av blomster.
 • Blågran, Glauca Globosa, utallige dvergvarianter finnes.
 • Prydgress, mange veldig bra varianter som Hakonechloa macra, Calamagrostis acutiflora, Phalaris arundinacea, Panicum virgatum, Carex morrowii, Carex buchananii, Phalaris arundinacea f. picta (NB, veldig rasktvoksende.) Alle disse sortene har jeg forsøkt selv, og de er alle greie med tanke på hardførhet iallefall på østlandet og kystnære områder.
 • Marikåpe, Achemilla mollis, både de store variantene og de mindre.
 • Bergenia, mange flotte nye sorter med mørkere farger på blomstene og dekorative blader.
 • Takløk, Sedum, krever tørr, mager og solrik vokseplass.
 • Alunrot, Heuchera plantes først og fremst for de fantastiske bladfargene sine, men har også blomster. Siden de skyver rothalsen sin over jorden i løpet av et par år bør de av og til omplantes.
 • Forglemmeieisøster, Brunnera macrophylla “Jack Frost”. Flotte hvite og grønne blader med en sky av blå blomster på forsommeren.
 • Rosestorkenebb, Geranium macrorrhizum ‘spessart’, blomstrer lenge, tåler det aller meste.
 • Storstjernekjerm, Astrantia major, jeg tror ikke du greier å drepe de. Stjerneformede blomster som finnes i hvitt mot rødt, blomstrer lenge.
 • Hvis du skal ha en vårblomstrende løk vil Perleblomst, Muscari latifolium og Scilla sibirica være de som trenger aller minst ettersyn.
 • Bambus er også egnet. De er opprettvoksende og elegante, men kan fort ta over hele hagen, så vær obs!

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

No Comments Yet.