NÅ KOMMER BRUNSKOGSNEGLEN!

gardenandgem, Updated: 1 min read339 views
Med fare for å virke litt hysterisk, så vil jeg anbefale alle som har en hageflekk og ta en liten tur ut i hagen i skumringen i dag. Her på Østlandet har det (endelig) regnet kraftig.

Og det var etterlengtet, men med regnet kommer et annet (u)vesen, nemlig Brunskogsneglen. Ikke så etterlengtet.

De kan virkelig ete når de setter igang! Pass dere nå dere som har satt ut sarte nyutplantede georginer, vokt de frøsådde sommerblomstene, skjerm Hostaene deres, verg grønnsakene! Det er bare å ta med seg en saks og klippe alle du ser i to hver gang du møter en av de store brune. Jeg føler meg forferdelig som oppfordrer til snegledrap i hundrevis, men brunskogsneglen er en av planteelskernes erkefiende.

Men det har klart sine etiske sider. I fjor fikk jeg besøk av min lille nevø Ask, og han hadde blitt skjermet for snegledrap hele sitt liv, tydeligvis. Men etter en enkel innføring i hva disse sneglene spiser (han er veldig glad i jordbær),  utviklet han raskt et svært akseptabelt snikmordernivå på brunskogsneglene.

Jeg drepte forresten fortørnet to på stedet som gnafset i seg plukksalaten min i dag.

Nei, fysj! Brunskogsnegler midt i plukksalaten. Eller riktigere sagt, det som var plukksalat.
Nei, fysj! Brunskogsnegler midt i plukksalaten. Eller riktigere sagt, det som var plukksalat.
Ferramol, jernsulfat strøes ut mellom persillen.
Ferramol, jernsulfat strøes ut mellom nyutplantet persille. Sneglene er spesielt glade i nyutplantede planter har jeg inntrykk av. Mulig dette ble litt mye, men jeg var fortsatt litt arg. Ferramol er ikke farlig for husdyr og pinnsvin.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments
 • Vigdis
  Thursday, June 13, 2013

  Salat er snacks for sneglene. Hadde de bare spist opp ugresset isteden, sukk!

 • anne kari
  Thursday, June 13, 2013

  Har ennå ikke sett noen snegler i min nye hage; men så er den jo fremdeles på byggeplass-stadiet. Har riktignok sådd salat og noe annet i pallekarmer, men håper ikke de kommer seg opp… Jeg syns de er ekle, men hittil har jeg ikke orket å klippe dem i to. Så vi hadde en arbeidsdeling i vår gamle hage. Jeg sanket snegler om kvelden, mannen mim drepte dem.
  Jeg kjøpte forresten ferramol på slutten av seseongen; fikk egentlig ikke noe inntrykk av hvordan det virket. Litt redd for at ferramolen skader fuglene og plantene. Men det har ikke du opplevd tydeligvis.

  • publicpollen
   Friday, June 14, 2013

   Jeg har jo vokst opp langt ute på landet, slik at jeg er vel litt herdet. Pallekarmer hjelper jo litt mot sneglene i seg selv. Da må de jo opp karmen i det minste. Ferramol strør jeg ut litt av innunder ting som jeg vet sneglene er veldig glade i, som salat, Hosta, påskeliljegress og georginer. Det står på boksene jeg har kjøpt at det er uskadelig for fugler og andre dyr, og ufarlig for hund og katt. Sneglene spiser Ferramolen, som er jernfosfat. På boksen skal det gi en metthetsfølelse (!) hos sneglen, slik at den gjemmer seg igjen og dør.

   Hilsen Hanne