NÅR SKAL DU SÅ ETTÅRIGE SOMMERBLOMSTER?

gardenandgem, Updated: 2 min read135 views

Det er tid for å bestille frø igjen. Noen sommerblomster trenger lang forkultivering. Dvs. at du må så de tidlig på året skal du rekke å glede deg over blomstene før sommeren er over. De ettårige (blomkarse, erteblomster, cosmos, kornblomst, ringblomst osv) som trenger bare noen uker på kjøkkenbenken kommer jeg tilbake til.

Her er en liste over når du må så de forskjellige sommerblomstene som trenger forkultivering.

Listen er på ingen måte fullstendig, men den inneholder de vanligste sortene. Bor du langt mot nord må du muligens utsette såingen noen uker siden sommeren kommer litt senere.

Sommerblomster som trenger lang forkultivering:
HandelsnavnLatinsk navnSåtidKort beskrivelse
BreizinniaZinnia eleganstidlig i aprilFlott gruppe- eller bedplante. Finnes i alle farger. Trives best i sol og jevn tilgang på fuktighet.
HagelobeliaLobelia erinustidlig i marsTeppetannende, vanligst blå, men finnes i hvitt, rosa, rød, lilla. Hengelobelia er en variant spesielt godt egnet for ampler og krukker. råtner lett hvis det er for fuktig. Liker sol.
LøvemunnAntirrhinumtidlig i marsFlott som avskåren, blomstrer til frosten kommer. Finnes i mange farger og høyder.
SommerlevkøyMatthiola incanamidten av marsFlott til snitt og ved gruppebeplantning. Finnes i mange fargenyanser, fylte og enkle.
EdderkoppblomCleome spinosaslutten av marsFantastisk eksotisk blomst, høy og fin til snitt. Finnes i farger fra hvitt over til rosa-lilla
NemesiaNemesia strumosaaprilMange flotte sorter. mere brukt tidligere, men er i ferd med å bli populær igjen. Selve blomsten snur seg med solen. Trives solrikt og lunt.
MiddagsblomMesembryanthemum criniflorumslutten av marsSupersøt liten teppedannende blomst i mange sjatteringer av hvitt mot rødt, rosa-orange- Blomsten kun åpen når det er sol. Trives i tørr og mager jord. Kan dyrkes helt til Finnmark.
PrydtobakkNicotianamars-aprilMange flotte sorter, vingetobakk, purpurtobakk. Alene eller som store grupper. Finnes i tonene hvitt, gult, rødt. Duftende.
PetuniaPetunia x hybridatidlig i marsKan brukes som gruppeplante eller krukker. Finnes i mange sorter og farger. Tåler regn dårlig, men er i utgangspunktet en svært anvendelig sommerblomst. Sol eller halvskygge, lett næringsrik jord.
PraktsalvieSalvia splendensfebruar-marsFlott til gruppeplanting. virkningsfull. Solrikt voksested. skjæres tilbake etter første blomstring.
FløyelsblomstTagetestidlig i aprilFlotte, litt rufsete sorter, ertstatter nå mere de små, stive typene som var vanlig tidligere. Rød, gul- oransje til lime farger. Svært hardfør, men sneglene liker den godt. Åpen og næringsrik jord.
ReveamarantAmaranthus caudatusaprilTilfører drama og mye farge. Trenger ofte litt støtte da blomsterraklene er lange og nedoverhengende. Finnes i rødnyanser og gult. Trives solrikt og i god jord. Kan tørkes.

 

Reveramaranthus eller "Love lies bleeding" på engelsk.
Reveramaranthus eller “Love Lies Bleeding” på engelsk.

 

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

No Comments Yet.