NYTTÅRSFORSETT FOR HAGEN

gardenandgem, Updated: 2 min read169 views
Har du noen planer om et spennende prosjekt for hagen i 2014? Er det noe du angrer på at du ikke gjorde i fjor? Er det noe du savner på terassen din som kunne ha gjort den hyggeligere?

Hodet mitt er alltid fullt av planer. Sjefen hater det, siden han ofte spiller en viktig del i den utførende fasen av planene. Det hender jeg bruker uttrykkene “å ha lyst til” eller “kanskje vi skulle”? Sjefen er totalt allergisk og uinteressert.

Men nyttårsforsetter for hager og veranda er lov. Her er noen av de tingene jeg gjerne vil følge opp og gjøre i 2014: NB: Linkene i listen er til beslektede artikler over temaet. Jeg vil komme med mere innspill på disse punktene ut over våren.

  • Plenpleie. Gjøre en innsats for at plenen skal se bra ut. Dvs lufte, gjødsle og mulche litt utover våren. Da får plenen en veldig god start, og dette vil jeg ha glede av hele sommeren.
  • Fruktrebeskjæring. Beskjære drueranke og eventuelt gjødsle frukttrærne forsiktig men skikkelig slik at også de får en god start på våren.
  • Frostbeskyttelse. Dekke til roser og eviggrønt utover våren slik at ikke kombinasjonen tele-vind-sol tar knekken på planter og trær.
  • Redusere og samle antall blomsterbed. Ja, men nei? Veldig god og fornuftig tanke, altså… Resultatet blir jo at de bedene som blir igjen får mere oppmerksomhet.
  • Tilbakeskjæring. Klippe tilbake hasselkjerr og andre busker som har kommet litt ut av kontroll.
  • Rydde opp. Stikkordet overalt (inne som ute!) er stramme inn og strukturere. Jeg vet jeg kommer tilbake til det, men det forandrer hagestell fra å være et tungt åk til den høyeste lykke på jorden. (Bittelitt overdrevet)
  • Løkplanter. Gjødsle i perioden etter blomstring mens bladene fortsatt lever, slik at løken får en bra matpakke til neste år. IKKE bestille tusen forskjellige sorter igjen, men bare noen svært få, og heller veldig mange av de sortene.
  • Uteplass, spiseplass. Skjerme og lune for uteplasser. Muligens lage en  koselig frokostspiseplass. Naturlig nok mot øst.
  • Vinduskarmen. Finne et par planter som trives i vinduskarmen, og som tåler mindre lys og altfor sterk innevarme.
  • Grønnsaker. Ingenting er så godt og så tilfredstillende som å dyrke sine egne grønnsaker. Det vil jeg fortsatt gjøre. Det er positivt for store og små, både å dyrke og spise grønnsakene.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

No Comments Yet.