PASTINAKK I HAGEN

gardenandgem, Updated: 2 min read154 views
Telen har for det meste sluppet taket rundt i hagen, og jeg har spadd opp en del av grønnsakhagen. Til min store glede fant jeg mye brukbar pastinakk (Pastinaca sativa).

Jeg sådde de i fjor vår, frøene spirte tregt. Plantene ble store med mye gras, men det ble liksom aldri noe av roten. Så jeg skrev de skuffet inn på min mentale liste over ting jeg ikke skulle forsøke å dyrke mer, for deretter å ignorere de totalt. Men nei! Hadde jeg spadd litt senhøstes så hadde jeg funnet de. Men nå ble noen skrellet, hakket opp og ristet i litt olje før de endte i resten av kinamaten.

Rotgrønnsaker har vært veldig umoderne i mange år, men jeg har inntrykk av at nå er de nesten har blitt trendy, så de er kanskje verdt å prøve?

Sjefen skreller pastinakk, gulrøtter og sellerirot som han koker i saltet vann i noen minutter, deretter slår av vannet og legger de i en godt smurt ildfastform, salter og peprer, sprinkler litt olje over, og rister de i ovnen til de får litt gylne kanter. Det passer til det meste av ymse kjøttretter. Pastinakk er også godt i supper, pureer og stuinger.

Kort sammendrag av dyrkingsmetoden:

  • Trenger lang dyrkningssesong, og humusrik jord, gjerne med husdyrgjødsel i.
  • Så nå hvis du vil ha håp om god avling!
  • Grunnet behov for lang dyrkningssesong, egner pastinakken seg best til dyrking i Sør-Norge. (Selv om min farmor i Trondheim fikk til flott pastinakk da jeg var liten).
  • Frøene spirer sent, slik at de kan med fordel bløtlegges over natten som gulrot og persille.Plantene blir store og vide med mye gras slik at de trenger god plass, slik at du må så med enda større avstand enn gulrot.
  • Pass opp for gulrotflue. Legg gjerne agryl over.
  • Liker jevn tilgang på vann i vekstsesongen.
Jeg tok desverre ingen bilder av planten, da jeg trodde dyrking av pastinakk var totalt mislykket.
Jeg tok dessverre ingen bilder av planten, da jeg trodde dyrking av pastinakk var totalt mislykket, men jeg fant masse nå når jeg spadde opp kjøkkenhagen! Gresset ser ut som litt grovt gulrotgress.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment