PLANT ASPARGESBØNNER NÅ!

gardenandgem, Updated: 2 min read339 views
Jeg har skrevet litt om denne grønnsaken før, og jeg kommer til å gjøre det igjen fordi jeg kan ikke forstå hvorfor ikke flere finner en kvadratmeter jord til disse grønnsakene. Det finnes lave og høye typer. Skal du avsette en kvadratmeter må du velge de høye, og sette opp ca. 1,6-2 m høye bambuspinner/andre pinner i en sirkel som møtes i toppen som et indianertelt, eller binde de opp langs en vegg.

Jeg lager en punktvis liste på hvorfor og hvordan:

  • Aspargesbønner er rike på vitaminer og mineraler, smakfulle og lette å tilberede! En “tipi” med bønner vil gi nok bønner til en familie på fire (og vel så det). Du kan også forvelle og fryse ned overskuddsbønnene.
  • Du kan kjøpe bønnefrø nå, legge de i vann over natten og så de direkte ut på voksestedet nå når jordtemperaturen har økt de siste ukene. De tåler ikke frost, slik at dette er den riktige tiden å plante de.
  • De trenger næringsrik jord og helst et solrikt voksested. Sydøst,  syd eller sydvest-vendt bør bønnene plasseres, og er jorden helt elendig så får du kjøpe deg et par sekker av den utskjelte “kjøpe”-jorden, og aspargesbønnene vil trives brillefint i den i hele sommer.
  • Legg to frø ca en neglelengde ned i jorden ved hver pinne, eller litt tettere. Hjelp de opp og igang med klatringen, fjern svake bønnespirer, og forsøk å fordele plantene jevnt rundt hele stativet ditt. I fjor stjal en liten mus noen av bønnefrøene jeg hadde sådd, og hadde samlet de under en sten noen titalls centimeter vekk fra der jeg orginalt hadde sådd de. Men bønnene spirte der, slik at jeg bare flytte de tilbake til tipien.
  • De vokser fort, og det finnes flere typer som har spesielt dekorative blomster eller bønner. Pass på, høye bønner blir virkelig høye og store planter. Og ikke minst, sneglene er også glad i bønneplanter og bønner.
  • -Høst bønnene når de er 8-12 cm lange -litt etter når det passer. Du får flere bønner om du høster hyppig!
Plante aspargesbønner20_
Aspargesbønnene har ligget i vann over natten.
Plante aspargesbønner21_
Her er en bønneplante ved voksepinnen sin.
Plante aspargesbønner23_
Her er “hippieutgaven” av tipier. Det er en måneds tid hvor sjefen rynker på nesen av disse. Men de koster ingenting, og de er lettere å klatre på enn feks bambuspinner. Til høyre er hvitløksplanter løk satt høsten før.
Plante aspargesbønner24_
Aspargesbønner på bambuspinner. Det ser veldig mye ryddigere ut. Du kan jo også kjøpe et ferdig stativ. Her har vi lagt finmasket netting nede ved jorden for å hindre sneglegnag.
Plante aspargesbønner25_
Her er tipiene i ferd med å gro igjen.
Plante aspargesbønner25_
Dette er en sort som heter “Blauhilde” . Lilla blomster og lilla bønner. Så dekorative at jeg plasserer de litt bak i ett av blomsterbedene.
Plante aspargesbønner27_
Desverre blir bønnene grønn når de legges i kokende vann. Eller er det like greit?

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

No Comments Yet.