PLANTE UT GEORGINER

gardenandgem, Updated: 1 min read210 views
Nå er den prosentvise sjansen for at det kommer frost såpass liten at georginene kan plantes ut.

Jeg har skrevet om potting og forkultivering av georginer tidligere i vår. Sett de gjerne ut langs en sydvendt vegg noen dager for å herde de litt før du planter de ned i jorden.

Georginene blomstrer fra midtsommer til frost, om du passer på å klippe av de visne blomsterhodene. Det kan se veldig flott ut å sette stramme, halvhøye til høye gress sammen med de for å skjule nødvendig oppbinding og lage kontrast i bedet. Pass på at de får litt avstand til neste plante. De blir nokså vide planter når de når sin fulle størrelse.

Georginer er glade i næringsrik jord. Husdyrgjødsel kan godt blandes i jorden på voksestedet.

Georginene har vært plassert i drivhuset til faren av frost er over.
Georginene har vært plassert i drivhuset til faren av frost er over.
Grav et hull som er et par cm dypere enn potten som georginen stod i. Pass på at det er god, næringsrik hagejord de blir plantet i. Bank forsiktig på bunnen av potten, ta ut georginen og sett den i bunnen av hullet. Denne burde ha vært vannet før utplantning.
Plant georginen et par cm dypere enn i potten. det er for å beskytte de sprø stilkene så mye som mulig for å hindre at grener/stilker brekker.
Plant georginen et par cm dypere enn i potten. Det er for å beskytte de sprø stilkene så mye som mulig for å hindre at grener/stilker brekker.
Trykk jorden godt ned rundt georgineplanten.
Trykk jorden godt ned rundt georgineplanten.
Vann godt. Både nårdu har fylt haveis med jord rundt planten, og når du er helt ferdig med plantingen.
Vann godt. Både når du har fyllt halveis med jord rundt planten, og når du er helt ferdig med plantingen.
Pass på at det er ok med plass mellom hver plante. Georginer blir ofte vide. Vær obs på at de vil trenge støtte når de vokser seg høyere.
Pass på at det er ok med plass mellom hver plante. Georginer blir ofte vide. Vær obs på at de vil trenge støtte når de vokser seg høyere.
Stemningsbilde fra samme sted i fjor sommer.
Stemningsbilde fra samme sted i fjor sommer.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Comments
 • Marit
  Thursday, May 30, 2013

  Georginer er så flotte og fins i så mange fine farger og varianter, nydelig stemningsbilde fra i fjor sommer.
  Marit.

 • Bille på Skyggebalkongen
  Thursday, May 30, 2013

  Herlig innlegg! :) Jeg er så godt som på vei til feriehagen nå for å plante ut mine georginer. Spennende å se om det kan bli like flott som i fjor! Lykke til med dine!

 • Øyvind Lønseth
  Thursday, May 30, 2013

  Hei.

  Jeg fant linken din til dette nettstedet via hagegal.no, ble med der for noen få dager siden. Har blitt bit av blomsterdilla og spesielt georginer…og roser. Syntes forresten at det siste bildet ditt er helt nydelig.

  Men, jeg har to spørsmål, om jeg kjøper georgineknoller nå, kan jeg da plante dem ut med engang….eller vente til neste vår?? Har kjøpt 14 georginer før i år og de vokser som bare det nå.

  Spørsmål 2. Du linket til et engelsk nettsted som selger mye knoller og løker, jeg var der inne nå og så at frakten derfra er svinedyr, vet du om dette også gjelder ved småkjøp?? Hadde lyst til å prøve et par av georginene der….men 34 pund i frakt blir litt for drøyt når det bare er en liten pakke. Vet du hvordan det fungerer hos dem??

  Ellers takk for alle de nyttige informasjonene om georginer du har skrevet her på bloggen din, kommer til å følge den fast.

  Mvh
  Øyvind Lønseth

  • publicpollen
   Friday, May 31, 2013

   Hei Øyvind!

   Ja, roser og georginer gir massivt med blomster for pengene, slik at jeg skjønner valget ditt. Bare husk at både roser og georginer er glad i god jord for å blomstre godt.

   1)Du kan godt kjøpe georginer nå, og plante de ut umiddelbart. Vær obs på sneglene, de sitter bare å venter på at georgineskuddet skal komme opp over jorden for å deretter å raspe i seg alt grønt! Georginene vil blomstre litt senere enn de som er forkultivert, men med en ok høst vil du få mye glede av de allikevel. Du må ikke kjøpe georgineknoller nå, og vente til neste år med å plante de ut (eller misforstod jeg spørsmålet ditt?). Georgineknoller er som løk og poteter, ferskvare. De tørker inn om de ikke blir plantet ut.

   2)Ikke kjøp fra England nå så sent. Det vil ta et par uker før du uansett får de, og det blir sent på sommeren i Norge. Jeg ville ha spart det til neste år. Og ja, frakten er kjempedyr, og inn i Norge får du toll på alle pakker over 200 kr. også. Tollgrensen har vært den samme siden 1975. Til stor frustrasjon gjennom mange år for de som kjøper frø og planter fra utlandet. Jeg har kjempegod erfaring med nettstedene jeg anbefaler. Knollene er jo i utgangspunktet mye billigere enn å kjøpe de i Norge, og du får sorter som du ikke er i nærheten av å finne i Norge, så det er en avveining og en prioritering. Om du behandler georgineknollene din bra, så er det jo en plante du vil ha mye glede av i mange år.. De kan jo deles også, når røttene blir større. Bare du får med både en stilkbit og en knoll samtidig.

   Lykke til! Med jevn, men liten innsats så har du mye å glede deg til fremover sommeren.

   Hilsen Hanne

 • Anne
  Monday, June 3, 2013

  Flott innlegg – helt perfekt timing for meg. Nå er straks grunnmuren malt ferdig og da er det georgineplantetid. Noen har blitt skikkelig digre i pottene sine allerede. Flott med tips om gjødsel – har en sekke kugjødselkompost jeg tenkte å blande inn før plantingen.