PLANTING AV SURKIRSEBÆRTRE

gardenandgem, Updated: 2 min read149 views
Surkirsebær blir et langt mindre tre en søtkirsebær. Derfor passer trærne ofte bedre i en mindre hage enn de langt større søtkirsebærtrærne.

Idag får du også mange søtkirsebærtyper (Moreller) på svaktvoksende grunnstammer som feks. “Gisela 5”. Det er en grunnstamme som gir et lite til middels stort tre og blir mye brukt som grunnstamme på søtkirsebær. Uansett er prinsippene med planting av 2-3 år gammelt, kjegleformet frukttre stort sett det samme. Hvis du ikke skal beskjære det til vegg.

-Grav et større hull enn rotklumpens størrelse.
-Løsne jorden godt i bunnen av plantegropen, og legg litt god kompostjord eller muldjord i bunnen av hullet.
-Husk at første året er ikke poenget at treet skal vokse så mye. I år skal treet legge kreftene inn på å utvikle et godt rotsystem som den kan bære frem masse frukt på i kommende år.
-Bløt gjerne rotklumpen i vann om den er kjempetørr, om rotklumpen til treet står godt i en potte. Plant treet i akkurat samme plantedybde som før utplanting på voksestedet.
-Fyll på jord i flere etapper, mens du vanner godt innimellom slik at jorden setter seg godt rundt den opprinnelige rotklumpen.
-Podestedet, (hvor grunnstammen er podet på edeltreet) skal gå helt klar av jordoverflaten. Dette for å unngå råteskader og sykdommer i et svakt punkt i treet.
-Du kan hindre musegnag ved å sette en plastnetting rundt stammen.
-Jeg satte en skrå pinne ned i jorden for å feste stammen og roten på plass, men treet allikevel får bevege seg i kronen. Det skal vissnok være en bedre løsning enn å sette en lang staur inn mot treet for å støtte både stamme og trekrone.
-Jeg forsøker å beskjære stenfruktrær så lite som mulig på “brun ved”. Hadde dette vært eple eller pære, ville jeg ha beskåret det noe tilbake. (Fjernet innovervendene og svake grener, kortet inn eventuelle konkurrerende ledeskudd.)

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

No Comments Yet.