SLIK DYRKER DU PERSILLE

gardenandgem, Updated: 2 min read455 views
Hva er egentlig forskjellen på bladbersille og kruspersille?

Jeg kan ikke en eneste gang huske at hverken mine foreldre eller besterforeldre  sådde noe annet enn kruspersille. Slik persille som Ingrid Espelid alltid brukte.

Kruspersillen stakkar, har vel fått et rykte for å være en litt passe type, en som bruker biblioteket mye, hører på P1, ser på NRK, drikker vann til maten, ikke Farris, Bris eller Voss, koker poteter og vil heller spille Kinasjakk enn å se på “House of Cards”.. Tviler på at det er mange hipstere idag som ville kjøpe kruspersille fremfor flatbladet persille.

Da jeg vokste opp fantes det ikke annet enn kruspersille i Buvika, så jeg fant flatbladet, som het “Wild Parsley”  i Thompson & Morgan sin frøkatalog fra England. Dengangen var det ikke så mange som bestilte fra utlandet, slik at frøpakkene mine kom som regel igjennom posten uten toll og ekstra moms.

Det fine med flatbladet persille fremfor kruspersille er at den smaker mere, det stikker ikke i ganen av alle krusbladene, og smaken er rundere og kraftigere. Flatbladet beholder også mere av smaken om du bruker den i varm mat.

Sjefen hjemme var veldig syk i en periode, og på Rikshospitalet var hver eneste brødskive pyntet med kruspersille, slik at han orker hverken smaken eller teksturen på kruspersillen, stakkar.

Stell av krusbladet og flatbladet persille er stort sett det samme.

Frøene spirer så sent at du blir alltid bekymret. Det hjelper å legge frøene i bløt i 12 t, deretter så de i en eske og sette den varmt.

Skal du så den på voksestedet så må du regne med at det fort kan ta tre uker før den dukker opp av jorden, litt avhengig av hvor varm jorden og været er.  Vil du ha blomster på den så bør du vite at den er toårig.

Persille liker kraftig, fuktig jord i delvis skygge. Du kan også dyrke den i potte, både inne og ute.

Hos meg blir den av og til angrepet av gulrotfluen, slik at hvis du vil kan du legge agryl over som på gulrøttene. Jeg gjør ikke det. Ofte er det bare noe som dør ut, og det blir tilstrekkelig igjen uansett.

persille1_
Ser du forskjellen på disse to typene persille? Kruspersille i forgrunnen, (Estragon på venstre side), og flatbladet persille bakerst i bildet.
Persille som er sådd innendørs_
Persille som er sådd innendørs sent i mars siden spireperioden er så lang. Her deler jeg den ut og planter den i hagen.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

No Comments Yet.