SLIK STELLER DU RHODODENDRON

gardenandgem, Updated: 2 min read314 views
Rhododendron blomstrer nå. Som roser og georginer tenker jeg at det er planter som tilhører de “høylydte” plantene i hagen. De finnes i skarpe, klare farger, har store blomster og gjør generelt mye ut av seg.
Det beste med rhododendron er at de starter blomstringen på en tid da de fleste tulipaner og narcisser har blomstret fra seg, og sommerblomster og roser ennå ikke har startet sin blomstring.

De fyller et stille øyeblikk i hagen med elleville farger om du vil. Naturligvis finnes det mere avdempede og stillferdige typer, men det er neppe derfor du velger rhododendron.

Et annet pluss med rhododendron er at det er mange, flotte eviggrønne sorter med vakkert, blankt bladverk som skjermer og luner og er svært dekorativt på samme tid.

Men ikke glem at disse plantene trenger sur jord.  Dvs at vil du ha rhododendron i hagen er det best at du lager et eget bed hvor du kan unngå kalking og du kan etterstrebe en surere jordtype. Du kan kjøpe egne torvblandinger for surjordsplanter.

Du kan bruke kompostjord som du unngår å kalke, og blande i barnåler fra juletreet fra i fjor. Det har jeg gjort med stort hell. Klipp av greinene på juletreet. Legg grenene i en haug i en krok i hagen, og samle de opp etter de har drysset ferdig fra grenene. Er du så heldig at du eier en kompostkvern så er det bare å kverne opp alt det inntørkede eviggrønne du har og lage surjordsbed av det. “Den enes død den andres osv..” Sur jord er det naturlig i barnålsfelter, og i myrlendt terreng.

Jeg har to rhododendron under et gammelt Åkerrøeple tre. (“Cunninghams White” og “Nova Zembla”). Der unngår jeg kalking, har mulsjet med litt granbar, og gitt de rhododendrongjødsel. De ser ok ut, enda de står nokså tørt og solutsatt.

  • Rhododendron kan veldig grovt deles i to typer: Bladfellende (Azalea) og eviggrønne.
  • Eviggrønne, småbladete sorter er mest herdig.
  • De ønsker en humusrik jordtype, som er jevnt fuktig, lun vokseplass med lite vind, gjerne i halvskygge. Jorden må være mot den sure siden (pH 3,5 -5,5). De løvfellende sortene trives gjerne mere solrikt.
  • Pass på at de blir stående i samme høyde over jorden som når de stod i potten. De er veldig følsomme for å plantes for dypt. Da sturer de veldig, og kan dø.
  • Andre planter som trives/tolererer sur jord er: Magnolia (Som blomstrer tidligere enn rhododendron), alle lyngtyper, pil, selje, or, valmuesøster, blåbærbusker, de fleste nåletrær.
Her har småhjerteblomst vokst opp igjennom en lavtvoksende ros rhododendron jeg ikke husker navnet på
Her har Småhjerteblomst vokst opp igjennom en lavtvoksende rosa rhododendron jeg ikke husker navnet på
Rhododendron catawbiense , kanskje den mest standard rhododendronen som finnes. Den trivdes godt så langt nord som Trondheim. Sorten blir nokså stor og vid.
Rhododendron catawbiense, kanskje den mest standard rhododendronen som finnes. Den trivdes godt så langt nord som Trondheim. Sorten blir nokså stor og vid.
Rhododendron Nova Zembla. denne plantet jeg i fjor sammen med en dvergfuru og blåbærbusker
Rhododendron Nova Zembla. Denne plantet jeg i fjor sammen med en dvergfuru og blåbærbusker.
Dette er en rød, lavtvoksende type. Bildet er tatt på høsten i fjor for å vise hvor flotte blader rhododendron kan ha.
Dette er en rød, lavtvoksende type. Bildet er tatt på høsten i fjor for å vise hvor flotte blader rhododendron kan ha.
Rhododendron russatum. Småbladet, blålig rhododdendron. Jeg var helt sikker på at den var død
Rhododendron russatum. Småbladet, blålig rhododendron. Jeg var helt sikker på at den var død. Den stod slik lenge i vår.
Men nå ser den slik ut.. Tjoho!!
Men nå ser den slik ut.. Tjoho!!
Bladfellende Rhododendron. Også kalt Azalea. Trives med litt mere sol enn de eviggrønne.
Bladfellende Rhododendron. Også kalt Azalea. Trives med litt mere sol enn de eviggrønne.
Samme plante senhøstes i fjor. Fantastiske høstfarger!
Samme plante senhøstes i fjor. Fantastiske høstfarger!

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

No Comments Yet.