TID FOR Å SETTE POTETER

gardenandgem, Updated: 1 min read350 views
 -Ja, her er enda flere ufikse grå bilder, men jeg vil vise dere hvor enkelt det er å sette noen poteter. Og det er jo helt topp å servere egenprodusert potet til sommermaten!

I 2012 satte jeg poteter i påsken, når dette blir skrevet i 2013, ble det rundt 10 mai. De har ligget til spiring på kjøkkenbenken  lenge. (PP: I 2014 satte jeg poteter i påsken igjen).

Når det gjelder jorden, så spar jeg ned løv og planterester (stilker og tjafs fra grønnsakdyrkingen i fjor, men ikke maisstilkene da de er så grove) Hvis det er sykdomsbefengt ville jeg ha fjernet  og brent det isteden.

Noen mener at du svekker mikroorganismene i jorden og vasker ut næringsstoffer når du vender den med en gaffel/greip, men for meg skal dette fortsatt være en overkommelig hobby, og ikke en hellig overbevisning. Spavending er en enkel og effektiv måte å få ut eventuelt rotugress av jorden på.

Den ene grønnsakåkeren ferdig oppspadd. Har akkurat hevet på litt ekstra husdyrgjødsel
Den ene grønnsakåkeren ferdig oppspadd. Har akkurat hevet på litt ekstra husdyrgjødsel, og vil gjødsle forsiktig med jålete økologisk grønnsakgjødsling. En lett overgjødsling med feks blåkorn ville sannsynligvis være like bra…
Jeg raker til en grønnsakseng og tramper opp en sti i melom. På Orust legger jeg ikke selve jodsengen høyt over gangveien, fordi her er det mindre nedbør enn feks i Oslo, slik at jeg ønsker ikke å øke dreneringen mye.
Jeg raker til en grønnsak seng og tramper opp en sti i mellom. På Orust legger jeg ikke selve jordsengen høyt over gangveien, fordi her er det mindre nedbør enn feks i Oslo, slik at jeg ønsker ikke å øke dreneringen mye. Bare øke eksponeringen av jorden litt mot sol og varme.
Jeg bruker en rett pinne/fjøl for å lage noenlunde jevne rekker. Idealavstanden mellom hver rekke med poteter er 70 cm. Da kan du sette poteter med 20 cm nedover i rekken. Jeg har et nokså begrenset område, og jeg dyrker poteter for direkte spising utover høsten så jeg klemmer rekkene litt sammen.
Jeg bruker en rett pinne/fjøl for å lage noenlunde jevne rekker. Idealavstanden mellom hver rekke med poteter er 70 cm. Da kan du sette poteter med 20 cm nedover i rekken. Jeg har et nokså begrenset område, og jeg dyrker poteter for direkte spising utover høsten så jeg klemmer rekkene litt sammen.
Settedybden kan maks være 7-8 cm. Blir det dypere bruker groene for lang tid for å nå jordoverflaten. Jeg kommer tilbake til hypping av poteter litt senere når potetriset er ca 20 cm høyt..
Settedybden kan maks være 7-8 cm. Blir det dypere bruker groene for lang tid for å nå jordoverflaten. Jeg kommer tilbake til hypping av poteter litt senere når potetriset er ca 20 cm høyt..
Jeg raker til jordoverflaten og "stamper" den lett med baksiden ev jernriven for å få jevn jordstruktur rundt potetene. (Muligens unødvendig jål)
Jeg raker til jordoverflaten og “stamper” den lett med baksiden ev jernriven for å få jevn jordstruktur rundt potetene. (Muligens unødvendig jål)
Dette var potetene 27.05 i fjor. Ikke akkurat slik det er i 2013
Dette var potetene 27.05 i fjor. Det ser ikke akkurat slik ut i 2013! I forkant er det lagt agryl over sukkerertene.
Dette er potetåkeren i juli i fjor.
Dette er potetåkeren i juli i fjor. De høye plantene i bakkant er jordskokk som jeg skal skrive litt om i morgen.