TILDEKKING AV ROSER

gardenandgem, Updated: 1 min read930 views

I høst etter at den første frosten hadde kommet, og rosene hadde skjønt at nå er det vinter, la jeg en god haug med kugjødselkompost opp rundt stammen på rosene.

Det beskytter et stykke opp på stilken, og jeg er helt sikker på at podestedet (som forresten alltid skal graves ca. 10 cm under jorden) er enda bedre beskyttet enn vanlig. (Podestedet er der hvor den “fine rosen” er grodd inn på en tøffere, mer hardfør roserot. Dvs at podede roser egentlig består av to typer roserplanter: -en tøffere type rot som er mere robust med tanke på frost og sykdoms resistans, og en “sartere” del som er den rosen som gir vakre blomster).

Det er viktig at selv om alt over bakken fryser vekk av rosen, så kan det fortsatt spire fra den delen som har ligget trygt og lunt under jorden.

Nå i januar legger jeg litt granbar rundt rosene også. Litt for å lune opp for den kalde, uttørrende vintervinden, men også for å skygge for den skarpe, klare vårsolen som kan lokke frem altfor tidlige skudd og spirer som senere blir svidd vekk av frosten igjen. Strie kan gjøre samme nytten, bare det ikke blir tett og bløtt innunder der med liten sirkulasjon og dertil soppangrep.

Dekket opp rundt stammen på rosen med kugjødselkompost
Dekket opp rundt stammen på rosen med kugjødselkompost
Tildekking 1 jan 2013
Legger litt granbar i bed hvor jeg har løk også, for å hindre for tidlig spiring.
Tildekking 2 jan 2013
Granbar pakkes rundt stammen på “Queen of Sweden”. (Se bildet på toppen av samme rose).

 

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment