TUJA

gardenandgem, Updated: 2 min read180 views
Tuja (Thuja occidentalis) er et eviggrønt bartre/busk som kan bli ca. 15 m høyt. Den brukes mye som hekk.

Tuja får mye urettferdig negativ oppmerksomhet og er en tildels utskjelt og forhatt hekkplante. Mange ser på den som simpel. Kanskje fordi den er rimelig i innkjøp, villig, frodiggrønn, upretensiøs og vokser fort. Den er nesten litt for enkel å få fin? Det må være lov å bare ønske seg en raskt voksende, lunende innsynskjerm som fungerer hele året.

Barlind (Taxus baccata) er helt klart et bedre alternativ, men den er mye dyrere i innkjøp og vokser langsommere. Den  er også mere mørk grønn enn tuja,  slik at den kan gi et tyngre inntrykk.

Det er flere sorter tuja som brukes mye som hekkplanter, blant de mest brukte er Thuja Brabant og Thuja Smaragd.

Bildet ovenfor er Tuja Smaragd som nesten frittstående hekk. De fleste vil anbefale Smaragd fordi den er mere tettvokst og noe friskere i fargen. Den koster mere i innkjøp enn Brabant. Min erfaring er at det ikke er så stor forskjell når de blir brukt i en hekk. Hvis begge blir klippet med jevne mellomrom er ikke forskjellen stor, bortsett fra at Smaragd vokser saktere enn Brabant, noe som er en god ting med tanke på vedlikehold av en ferdigvokst hekk, men ikke så bra hvis man ønsker en viss høyde på hekken fort.

Tujahekken må minst klippes to ganger i sommer halvåret.  Tuja kan også være ganske flott som ett frittstående tre, eller formklippet.

Pass opp for solsviing på våren hvis det er dyp tele der du bor. Da kan det være lurt å dekke de til for å skjerme mot solen.

Innlegget revidert Juli 2020

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

No Comments Yet.