URTER

gardenandgem, Updated: 2 min read416 views
Ferske urter i maten kan sammen med sitron og lime langt på vei erstatte mye av saltet vi pøser i maten vår. Samtidig gir urter større variasjon i smak og friskhet på maten, og det er jo sunt også selvfølgelig.

Da jeg var tretten år gammel kjøpte jeg en bok som har vært avgjørende for min interesse for urter. Den var skrevet av en dame som het Annemarta Borgen, og boken het “Urtehagen på Knatten”. Rett før jeg leste boken Annemarta skrev hadde jeg rast gjennom boken “Helbredende urter” av M. Marcussen. Der kunne urter helbrede de rareste ting, på tvers av all logikk etter min mening.  Alle de legende egenskapene ble bare for mye og for diffus. Men så leste jeg Annemarta. Og en mengde urter ble levende planter som fløt gjennom historien med de spesielle egenskapene som tidsånden da hadde gitt de.

Hun refererte til berømte kokker og filosofer, til hundene, klima og barnebarna sine. Det var varmt, rikt og sanselig beskrevet på en humoristisk måte. Jeg elsket boken. Jeg vet jeg har den et sted, men jeg har med vilje ikke funnet den frem og lest den igjen. Samme år eller året etter holdt jeg foredrag for “Brekka Husmorlag” om urter. Jeg ble spurt om jeg ville altså, men de måtte synes jeg var en forferdelig rar unge. Det hadde jeg syntes.

De siste årene har urter blitt veldig trendy. Jeg er nesten litt redd for å bevege meg inn i temaet da det oppleves som litt utbrukt. Men jeg har siden boken til Annemarta alltid hatt noen urter i hagen. Like mye for å kunne stryke hånden rundt en bladstilk og kjenne duften sitte igjen på hånden som for å bruke det i maten. Jeg kommer nok tilbake til urtene igjen.

urtekart21_

Agurkurt, Borago officinalis20_
Agurkurt, Borago officinalis.
Elsket av insekter, frøsår seg villig rundt omkring. Du kan vippe av selve blomsten, og pynte med i salaten eller i drinker, isbiter og lignende. Unge blader kan hakkes opp i salat. Smaker svakt agurk som navnet sier.
Koriander23_
Koriander. Tora, en av ungene mine  (unge voksne?) sier koriander smaker som om du slikker på undersiden av en gressklipper. Jeg synes den både smaker og dufter fantastisk.
Peppermynte og Bergenia24_
Peppermynte og Bergenia.
Peppermynte gjenkjennes på at den har røde stilker i motsetning til andre myntesorter. Peppermynten er forvist til å dele bergsprekken med bergeniaen slik at den ikke sprer seg i hagen. Alle myntesorter er svært flinke til å overta bedet de er plantet i. Plenen også.. Bildet er fra sen høst i fjor. Husk, ikke bruk peppermynte i Mojito, men vanlig mynte.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
 • Gentiana Nivalis
  Thursday, August 22, 2013

  Jeg fikk Urtehagen på knatten da jeg var barn – og den vekket absolutt urteinteressen! Den er så koselig skrevet.

 • Lakrisbloggen
  Thursday, August 22, 2013

  Jeg vil poengtere at å ikke like koriander faktisk er genetisk betinget og at det ikke er min feil!

  Koriander smaker også litt som snegler. Sånn bare så det er nevnt.