VÅRBLOMSTRENDE LØK MÅ KJØPES INN NÅ

gardenandgem, Updated: 2 min read264 views
Det er på tide å kjøpe inn løk til neste vår. Det føles litt som et løft siden det er så lenge til våren igjen, men jeg vet at jeg kommer til å være kjempefornøyd med meg selv neste vår når all løk jeg har plantet i høst spirer og blomstrer.

Jeg er i ferd med å skrive lister og rekapitulere hva som var veldig vellykket i vår, men jeg er ikke ferdig ennå.

Noen løk må tidlig i jorden på høsten skal resultatet være vellykket. Som en tommelfingerregel kan vi si at løken trenger to måneder i jorden før det blir tele i bakken. Tulipaner trenger gjerne litt mer tid i jorden før telen enn narsissene (pinse og påskeliljer).

Det er et fantastisk utvalg av løk hvis man googler litt rundt på nettet. Ikke alt passer her i Scandinavia, men nok til at det er fort gjort å falle i staver over utvalget, og kjøpe altfor mange sorter.

Det aller viktigste du gjør når du skal kjøpe løk er at du kjøper bare to eller tre sorter, men veldig mange av hver sort. Det ser mye bedre ut enn om du laster på med en mengde sorter. Det gir et veldig rotete inntrykk.

Her er et innlegg hvor jeg forklarer hvordan du håndterer løken. Og her er en liste over forskjellige typer blomstrende høstløk og og hvor dypt de skal plantes.

"Pheasant’s Eye’", Poeticus recurvus_
“Pheasant’s Eye’”, Poeticus recurvus. En av de eldste sortene pinseliljer. Duftende, egner seg godt til naturalisering i blomstereng eller i en krok av hagen hvor bladene får visne ned i fred. Duftende.
Fritillaria meleagris, Sjakkbrettlilje._
Sjakkbrettlilje, Fritillaria meleagris, Egner seg også godt til naturalisering. Bør plantes så snart som mulig om høsten slik at den får utviklet seg godt før vinteren kommer. Liker det fuktig.
Keiserkrone, Fritillaria imperialis.
Keiserkrone, Fritillaria imperialis. Blomstrer tidligere enn du tror. Nesten samtidig med krokusen, og nektar samlende insekter elsker dem. Hele planten lukter litt stramt av “vilt”.
Gule krokus, Crocus chry. "Cream Beauty"_
Gule krokus, Crocus chry. “Cream Beauty”. Blekgyldne små riktblomstrende krokus som ser ut som om de alltid har bodd i det visne løvet under trærne.
Narcissus "Mount Hood"_
Narcissus “Mount Hood”, store, blekgule/hvite, voksaktige påskelilje med litt grågrønt bladverk.
Fylte sneklokker_
Fyllte sneklokker, jeg er litt usikker på navnet, men de hører med siden krokus og sneklokker er tidlig oppe på våren.

What do you think?