VÅRGJØDSLING I HAGEN

gardenandgem, Updated: 4 min read230 views
Det er vår, og uten tvil den beste tiden for å gjødsle hagen. Men hva er gjødsel? Hvorfor gjødsle hagen?  Hvordan gjødsle på enkleste måte?   Når er den beste tiden for å gjødsle?

Gjødsel kan være mineralgjødsel eller naturgjødsel. Mineralgjødsel er grovt sagt kjemikalier som blir tilført jorden (som Fullgjødsel, Blåkorn eller Kalksalpeter). Naturgjødsel er husdyrgjødsel, tang, grønngjødsel (planter som får spire og vokse en stund, for deretter bli spadd direkte ned i jorden), kompost, rester fra utedoen (!) og tilsvarende.

Ikke overdriv bruken av gjødsel for å unngå at næringsstoffene blir skylt ut av jorden (som kan føre til avrerenning og forurensning i vassdrag og hav), og for å unngå svi skader og dårlig avmodning av skudd før vinteren.

Vi gjødsler hagen for å tilføre næringsstoffer som er vanskelig tilgjengelig, ikke eksisterende, eller for å forbedre eller tilpasse jorden til hva vi skal dyrke der.  Har du f.eks et surjordsbed vil du bruke et spesielt tilpasset surjordsgjødsel. (Surjordsgjødsel inneholder ammonium sulfat og eller ammonium nitrat . Ofte har gjødseltyper for surjordsplanter handelsnavn som “Rhododendrongjødsel” eller tilsvarende).

Du kan endre fargen på Hortensiaen din ved å gjøre jorden surere. Surere jord gir blå blomster._
Du kan endre fargen på Hortensiaen din ved å gjøre jorden surere. Surere jord gir blå blomster.

Hensikten med gjødsling er jo å få planten til å trives, vokse og øke sykdoms resistensen. Det kan være lurt å ta en jordanalyse av hagejorden din hvis du er veldig i tvil. Det vil sannsynligvis også hjelpe å bare ta en prat med en hageglad nabo som du ser får de fleste planter til å trives for å få litt mere oversikt over jorden i nærmiljøet.

Du kan gjødsle på mange måter.

  • -Du kan kjøpe flytende, vannoppløselige gjødseltyper som kan være veldig effektive til å både “kickstarte” vekst og for å raskt tilføre viktige næringsemner.
  • -Du har mengder av typer mineralgjødsel som er renslige, effektive og ryddige, men som ikke forbedrer jorden på lang sikt og som også lett blir skylt ut av jorden (og ut i vassdrag og vann hvor forurensning med stoffer fra mineralgjødsel allerede er et faktum).
  • -Du kan bruke (godt brent) husdyrgjødsel som både inneholder mengder med feks flis eller høy som tilfører jorden organisk materiale samtidig som det gir næringsstoffer til plantene. (NB: Jeg ville ha passet litt på at ikke husdyrene har blitt behandlet med mye medisiner i tiden før gjødsel hentes ut om dette er gjødsel som skal brukes på grønnsaker, frukt og bær). Du må også huske på at i de fleste typene naturgjødsel så er næringstoffenen vanskeligere tilgjengelig enn i den spesiallagede mineralgjødselen. Dvs at hvis du har mager jord kan det være lurt å supplere med gjødseltyper som lettere gir en målbar forbedring.
  • -Du kan bruke naturgjødsel i form av feks beinmel og blodmel. Bruk det gjerne ved planting av næringskrevende planter slik at du får det godt ned i jorden. rever, katter, hunder og andre energiske pelskledde blir ofte ivrige i å grave om det ligger lett tilgjengelig i jordskorpen,
  • -Du må  selvfølgelig ha en kompostbinge eller to, men uansett hva alle forståsegpåere sier så gir ikke en “normal” familie i en “normal” hage de enorme mengdene selv om du komposterer husholdningsavfallet ditt også. Men du kan mange steder kjøpe omdannet kompost ved gjenbruksstasjoner, hagesenter eller i sekk, og det virker helt tydelig positivt på plantene. (Og som en trøst: Ekspertene sier at ugressfrøene ikke overlever hvis komposten er varm nok. Det er positivt feil. Etter å ha spredt ut den første jorden fra mine to lukkede, sorte kompostbinger her i Texas, hvor de har stått og “kokt” i solsteken i månedsvis, er det fortsatt levende frø der. Så).
Ferdig siktet kompost fra hagen vår på hytta på Orust i Sverige. Ganske fin!_
Ferdig siktet kompost fra hagen vår på hytta på Orust i Sverige. Ganske fin!
Grønsakhagen tidlig i april. Jeg bruker litt blåkorn (eller Algumin) og kugjødselkompost._
Grønnsakhagen tidlig i april. Jeg bruker litt Blåkorn (eller Algumin) og kugjødselkompost.
Kompostkvernen gjør at det er mulig å få kompostert grener i komposten innen et år eller to._
Kompostkvernen gjør at det er mulig å få kompostert grener i komposten innen et år eller to.
Det aller beste du gjør for plantene i hagen din er å alltid drive aktiv jordforbedring. Kvern opp greiner til å mulche med, legg gressklipp i komposten, mulch med den, eller bare spa den ned i jorden. Kompostere må du også gjøre, både for din egen del og miljøet.

Enten du sender det til gjenvinningsstasjonen eller utfører det i egen hage. Og av og til kan du koste på deg litt kugjødselkompost eller god hagejord å rufse ned i overflaten rundt plantene dine. De vil faktisk bli glade.

Min mening er også at det er mye dyrt og overpriset jåleri blant de forskjellige gjødseltypene. Spesielt (desverre) på den naturvennlige siden. Ordet “økologisk” er tydeligvis et ord som gir alle en god, trygg følelse. Du blir sunn, miljøvennlig og bevisst på en gang. Bruk fornuften din!

Du kan lese mere om gjødsling av plen her, om gjødsling, forsommer gjødsling , om kompost her. Eller om kalking i hagen her.

Kilder:  http://www.hageselskapetskjokkenhage.no/siste-nytt-fra-kjkkenhagen/2015/4/15/kjpshjelp-p-hagesenteret, http://www.mamut.net/blomsterhaven/subdet27.htm

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *